lutego 16, 2013
lutego 16, 2013
Pizza na razowym spodzie
Źródło: Z jakiegoś forum dla kulturystów :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/4 kostki drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy z wodą cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i rozczyn, a na końcu w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Dokładnie wyrabiamy i i dzielimy na 3 "bułeczki". Smarujemy je lekko oliwą, aby nie wyschły, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czasie oczekiwania ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy i kładziemy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym i dajemy co nam żołądek podpowiada:) Pieczemy w temperaturze ok. 200-220°C.
SMACZNEGO!!!
lutego 15, 2013
Szybkie lody!
Tu rządzi zasada: "Wiesz co jesz!" :) Dodatkowo zrobiłam mus malinowy i ganache czekoladowe.
Źródło: Nie pamiętam
Źródło: Nie pamiętam
Składniki:
- 1 puszka ananasa
- 1 banan
- 1 puszka mleka kokosowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Przelać do małych kubeczków i włożyć do zamrażarki. Po kilku godzinach lody są gotowe do spożycia;)
SMACZNEGO !!!
lutego 14, 2013
Frutti di mare według Blondynki
Składniki:
- 250 g owoców morza
- 5 szt krewetek Black Tiger (opcjonalnie)
- 200 g dzikiego ryżu
- 50 g wędzonego boczku
- 4-5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- garść zielonych oliwek (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zamrożone owoce morza opłukać gorącą wodą. Pokrojony drobno boczek i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać owoce morza. Po 2-3 minutach dodać ugotowany ryż, pokrojone oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 minut. Doprawić według uznania.
SMACZNEGO !!!
lutego 13, 2013
Sosy do pizzy
Źródło: Od jednej zaprzyjaźnionej kucharki
SOS POMIDOROWY
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
Wykonanie:
Na patelnię wylewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pomidory i podgrzewamy do momentu, aż pomidory się rozpadną. Jak pomidory są już maziste dodajemy oregano i sól, a na końcu bazylię. Na koniec można sos zmiksować blenderem i od razu smarować pizzę lub przełożyć do miseczki. Jeśli sos wyjdzie nam za gęsty można dodać odrobinę gorącej wody.
SOS CZOSNKOWY
Składniki:
- kilka ząbków czosnku
- jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- świeży koperek
Wykonanie:
Czosnek obrać, posiekać, dodać do jogurtu. Następnie dodać łyżkę majonezu, przyprawy i posiekany koperek. Sos wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się "przeżarł".
lutego 11, 2013
Spaghetti a`la Carbonarra
Składniki:
- 300 g suchego makaronu tagiatelle
- 170 g wędzonego boczku
- 1-2 ząbki czosnku
- 5 łyżek parmezanu lub pecorino
- 3 żółtka
- 150 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub rozmaryn świeży (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Żółtka mieszamy ze śmietaną i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
- Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i grubo posiekany czosnek.
- Gdy boczek lekko się przesmaży, dokładamy do niego ugotowany makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę.
- Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko zgęstnieć i sos zrobi się kremowy. Jeśli dzieje się to za szybko, całkowicie zdejmujemy z kuchenki patelnie. Jeśli za wolno, trzymamy na gorącym wyłączonym palniku.
- Jak sos zrobi się kremowy i ładnie oblepi makaron, nakładamy carbonarrę na przygotowane wcześniej talerze. Posypujemy pozostałym parmezanem i jeśli ktoś lubi, posiekaną natką pietruszki lub świeżym rozmarynem.
SMACZNEGO !!!
lutego 11, 2013
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 15 dag sera żółtego
- 1 jajko
Dodatkowo:
- jajko do panierki
- bułka tarta
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, obieramy cebulę i siekamy, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy, aż cały płyn z pieczarek odparuje. Dodajemy rozbełtane jajko, aby cały farsz się zespolił. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać chili. Farsz układamy na naleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni.
- Obtaczamy zawinięte naleśniki z farszem w jajku i bułce tartej. Obsmażyć.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
lutego 11, 2013
Dziadówka, czyli klasyczna warzywna
Wychodzi jej straasznie dużo! Pyszna!
Źródło: Notes rodzinny
Źródło: Notes rodzinny
Składniki:
- słoik pieczarek (lub 30 dag świeżych pieczarek)
- 6 jajek
- 3 pietruszki
- 10 marchewek
- 1 puszka kukurydzy
- seler
- 1 puszka groszku
- pół słoika ogórków kwaszonych
- 6-7 ziemniaków
- 2 cebule
- 1 słoiczek majonezu
- 1 słoiczek musztardy
- 0,5 l śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 krople octu
- sól, cukier i maggi do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Pietruszkę, marchewkę i seler ugotować i obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Ugotowane składniki sałatki oraz pieczarki, ogórki i cebulę pokroić według uznania (w kostkę). Kukurydzę i groszek odsączyć.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Majonez, musztardę i śmietanę wymieszać w osobnej misce, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowy sos wylać na warzywa i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO !!!
lutego 11, 2013
Mój pierwszy przepis na muffinki
To jest mój pierwszy przepis na muffiny. Wielokrotnie przez mnie modyfikowany, dodawałam drobno startą czekoladę, wiórka kokosowe i wiele innych - zawsze wychodzą! Jedyny minus jak dla mnie jest taki,że najlepsze są tylko w dniu upieczenia, na drugi dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm!
Źródło: z programu Nigelli Lawson
Źródło: z programu Nigelli Lawson
Składniki suche:
- 250 g maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 175 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
Składniki mokre:
- 250 ml mleka lub maślanki
- 90 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapach waniliowy
- 1 jajko
Suche składniki wymieszać w misce. Mokre składniki dokładnie połączyć w drugiej misce. Mokre wlać do suchych, parę razy niedbale wymieszać szpatułką. Chodzi o to, aby się płyn połączył z masą suchą. Teraz tajemnica udanych muffinek: Ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jak wymieszamy dokładnie na gładką masę, będą ciężkie i twarde.Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Mi wychodzi około 21 muffinek.
lutego 09, 2013
Ciasteczka marchewkowe
SKŁADNIKI na 2 duże blachy:
- 2 margaryny do pieczenia Kasia
- 60 dag mąki pszennej
- 30 dag marchewki startej na cienkich oczkach tarki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp ok.180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
lutego 08, 2013
Kurczak w jogurtowej pikantnej marynacie i zapiekane rozmarynowe ziemniaczki z cytryną
Źródło: Kwestia Smaku
KURCZAK W JOGURTOWEJ PIKANTNEJ MARYNACIE:
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 świeży ananas lub ananas z puszki
- ok. 250 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryka w proszku łagodna
- sól
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki chili
Składniki marynaty połączyć. Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu.
ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI:
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny (można dać mniej do smaku)
- 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
- 6 małych ząbków czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub więcej, wszystko zależy od wielkości ziemniaków, piec do momentu aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu można przemieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków.
Pieczone rozmarynowe ziemniaczki idealnie pasują do kurczaka i ryb!
SMACZNEGO !!!
lutego 08, 2013
Spaghetti krewetkowe
Ci wszyscy, którzy nie przepadają za krewetkami powinni spróbować tego!!!
Źródło: Kwestia Smaku
Źródło: Kwestia Smaku
SKŁADNIKI na 2 porcje:
• 8 krewetek Black Tiger
• 2 porcje makaronu spaghetti (100 g)
• 70 g masła
• 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
• sok z cytryny
• 2 porcje makaronu spaghetti (100 g)
• 70 g masła
• 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
• sok z cytryny
- Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki wody.
- W międzyczasie na patelni na małym ogniu roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki.
- Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny.
lutego 08, 2013
Krewetki zapiekane w awokado
Szybko, lekko i pysznie! Mniam! :)
SKŁADNIKI:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ok. 100 g sera mozzarella
- 10 szt krewetek królewskich
- sól
Nagrzać piekarnik do 190°C. Zamrożone krewetki włożyć na 2 minuty do gorącej wody. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć trochę miąższu. Krewetki przecedzić i polać sokiem z cytryny, posolić. W Wydrążonej łódeczce awokado ułożyć krewetki i porwany w palcach ser mozzarellę. Zapiekać w piekarniku do momenty roztopienia sera.
SMACZNEGO !!!
lutego 05, 2013
Muffiny z pomidorem i serem feta
Źródło: Kotlet Tv
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła (rozpuszczonego, wystudzonego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 pomidor niewielki (bez skórki)
- ok. 80 g sera feta
Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystkie składniki do jednej miski (oprócz pomidora i fety) i mieszam łyżką. Na końcu dodajemy pomidora i ser. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Polecam sprawdzić patyczkiem czy są już suche i upieczone.
SMACZNEGO !!!
lutego 05, 2013
Biszkopt z 4 jajek
Źródło: Notes rodzinny
SKŁADNIKI:
- 4 jaja
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 szklanki i łyżeczka cukru
- 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30).
lutego 05, 2013
Królewicz
Źródło: Notes rodzinny
CIASTO MIODOWE:
Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni.
BISZKOPT Z 4 JAJEK:
CIASTO MIODOWE:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki miodu
Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni.
BISZKOPT Z 4 JAJEK:
- 4 jaja
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 szklanki i łyżeczka cukru
- 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30).
KREM:
- 20 dag cukru
- 0,5 l mleka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 cukry waniliowe
- 1 margaryna
Z podanych składników ugotować budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi.
POLEWA:
- 1 jajo
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki kakao
Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić pół kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao, na koniec wlać roztopioną margarynę.
UWAGI:
- Zarówno krem jak i polewa szybko gęstnieją, więc przygotowujemy jak mamy upieczone i wystudzone placki.
- Zauważyłam, że jeśli do ciasta miodowego dodaję miód gryczany to ciasto bardzo dobrze się wygniata na blaszce; a jeśli dodaje miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei i wygniatam schłodzona łyżeczką. Im gęstszy miód tym łatwiej się pracuje z ciastem.
- Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak placki miodowe nasiąkną kremem.
SMACZNEGO !!!
lutego 05, 2013
Gulasz
Źródło: Notes Rodzinny
Składniki:
- łopatka wieprzowa
- duża cebula
- duża papryka
- 2 większe marchewki
- 1 większa pietruszka w korzeniu
- 3-5 ząbków czosnku
- puszka pomidorów
- ewentualnie 3-4 łyżki pasty paprykowej z tubki
- sól, pieprz, papryka
Mięso podsmażyć na smalcu. Delikatnie przyrumienić. Dużą cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego mięsa. Następnie zmiażdżony czosnek. Paprykę pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w zapałki. Pokrojone warzywa wrzucić do mięsa i cebuli. Dusić. Jak mięso i warzywa będą odpowiedniej miękkości dodać pomidory w puszce i pastę paprykową. Długo dusić. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.
SMACZNEGO!!!
lutego 05, 2013
Pleśniak
Ciasto mojego dzieciństwa.... Pamiętam jak mama je piekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzieniegdzie. Teraz ja często piekę to ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem i obskubuje bezy tak samo jak ja kiedyś...:)
Źródło: Notes Rodzinny
Aktualizacja październik 2015 r.
W końcu udało mi się złapać to ciasto w lepszym świetle, choć i tak się przyznam, że nie potrafię ładnie sfotografować tego Pleśniaka jednego :) Nie wiem co to ciasto ma takiego w sobie, ale nie da się go nie kochać. Postarałam się również o zdjęcia etapów przygotowania, aby tym, którzy będą je piekli po raz pierwszy podejrzeli sobie i jak. Ciasto jest bardzo sypkie, więc ja musiałam zużyć troszkę cierpliwości przy wygniataniu spodu, bo przy ścieraniu była bajka. Dodatkowo podpowiem Wam, że bawiłam się temperaturą podczas pieczenia, czyli 15 minut w 180 stopniach, potem 15 minut w 150 stopniach i około 10 minut w 180 stopniach. Dlaczego tak? Bo wierzch łatwo spalić. Kolejna wskazówka, jeśli upieczecie ciasto w dużej blaszce warstwa piany będzie niższa, w tortownicy jest dwa razy wyższa. Ciasto po upieczeniu opada, ale nie ma się czym przejmować. Mi czasami dużo opada, a czasami mniej, czy traci na smaku? Absolutnie nie!
Źródło: Notes Rodzinny
W końcu udało mi się złapać to ciasto w lepszym świetle, choć i tak się przyznam, że nie potrafię ładnie sfotografować tego Pleśniaka jednego :) Nie wiem co to ciasto ma takiego w sobie, ale nie da się go nie kochać. Postarałam się również o zdjęcia etapów przygotowania, aby tym, którzy będą je piekli po raz pierwszy podejrzeli sobie i jak. Ciasto jest bardzo sypkie, więc ja musiałam zużyć troszkę cierpliwości przy wygniataniu spodu, bo przy ścieraniu była bajka. Dodatkowo podpowiem Wam, że bawiłam się temperaturą podczas pieczenia, czyli 15 minut w 180 stopniach, potem 15 minut w 150 stopniach i około 10 minut w 180 stopniach. Dlaczego tak? Bo wierzch łatwo spalić. Kolejna wskazówka, jeśli upieczecie ciasto w dużej blaszce warstwa piany będzie niższa, w tortownicy jest dwa razy wyższa. Ciasto po upieczeniu opada, ale nie ma się czym przejmować. Mi czasami dużo opada, a czasami mniej, czy traci na smaku? Absolutnie nie!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g masła
- 1 łyżka ciemnego kakao
Piana:
Ponadto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną rozwałkować i ułożyć na blasze, dwie pozostałe szczelnie owinięte w woreczki foliowe włożyć do zamrażalnika. Po ok godzinie na rozwałkowanym cieście rozsmarować powidła śliwkowe, wysypać na to kilka orzechów włoskich, na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ciasto kakaowe, następnie wyłożyć ubitą pianę z białek, a na pianę zetrzeć zamrożone żółte ciasto. Piec w temperaturze ok. 150 - 180 stopni przez około 40-50 minut. Tu jeszcze raz wspomnę, ja piekłam 15 minut w 180 stopniach, potem 15 minut w 150 stopniach i około 10 minut w 180 stopniach.
lutego 05, 2013
Muffinki cytrynowe -przepis podstawowy
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 185 ml maślanki
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 110 g stopionego masła
Suche składniki wymieszać w misce, osobno wymieszać mokre, zwykłą trzepaczką. Następnie mokre wlać do suchych. Napełniać foremki do max. 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni, 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka.
UWAGI:
- Zawsze wychodzą.
- Czasami daję pokrojona w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę.
- Pyszne jak na koniec wmieszamy świeże maliny.
- Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową, albo truskawkową.
- Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością poznam:)
lutego 05, 2013
Mleczna Kanapka
Żródło: MW
Nadszedł w końcu ten dzień, w którym udało mi się wstawić lepsze i wyraźniejsze zdjęcie tego ciasta. To ze zdjęcia poszło na imprezę klasową do szkoły mojego syna. Dzieciaki, a raczej nastolatki były zachwycone, fajnie. O to właśnie chodziło :)
KAKAOWY BISZKOPT:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier. Kiedy cukier przestał być wyczuwalny w białkach dodałam żółtka. Miksowałam dalej. Dodałam olej, a na końcu przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, oczywiście przesianą i delikatnie wmieszałam do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyłam do formy 25x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni, do tak zwanego suchego patyczka.
Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier. Kiedy cukier przestał być wyczuwalny w białkach dodałam żółtka. Miksowałam dalej. Dodałam olej, a na końcu przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, oczywiście przesianą i delikatnie wmieszałam do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyłam do formy 25x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni, do tak zwanego suchego patyczka.
MLECZNA MASA:
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku niebieskiego pełnego
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła
- 16 g cukru waniliowego
Mleko zwykłe zagotowałam z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudziłam. W misce masło utarłam na puszystą masę. Cały czas miksując powoli wlewałam wystudzone mleko, na końcu partiami wsypywałam przesiane mleko w proszku i miksowałam do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroiłam wzdłuż, przełożyłam masą, na wierzch wylałam czekoladę.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 70 g masła
Masło i czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Lekko przestudziłam. Gotową polewą polałam ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce, ale najlepiej wyciągnąć je z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem, bo masa dość twardnieje> ciasto wyciągnięte trochę wcześniej jak dla nas ma konsystencję idealną, a smak, no cóż zawsze znika bardzo szybko :)
Ciasto przechowujemy w lodówce, ale najlepiej wyciągnąć je z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem, bo masa dość twardnieje> ciasto wyciągnięte trochę wcześniej jak dla nas ma konsystencję idealną, a smak, no cóż zawsze znika bardzo szybko :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)