marca 30, 2013

Jogurtowa babka czekoladowa

Jogurtowa babka czekoladowa

Źródło: Moje Wypieki
Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam.
  • Masło utarłam mikserem do białości na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam po jednym jajku , ciągle miksując. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników, autorka mieszała widelcem.
  • Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyłam  do formy (sięgało do około 3/4 wysokości formy).
  • Piekłam w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, lekko przestudziłam w foremce, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.
Polać ulubioną polewą czekoladową.
SMACZNEGO !!!

Źródło :Moje Wypieki

marca 30, 2013

Babka jogurtowa z nutą cytrynową

Babka jogurtowa z nutą cytrynową

Źródło: Moje Wypieki

Składniki:
  • 250 g masła miękkiego
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dobrze miskując po każdym dodaniu ( na tym etapie ciasto może lekko się zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy). Następnie dodajemy wiórki kokosowe, migdały, sok i skórkę z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę.
LUKIER
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości.
Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce.

SMACZNEGO !!!

marca 28, 2013

Amerykańskie mega czekoladowe ciacha

Amerykańskie mega czekoladowe ciacha

I znowu szwędałam się po różnych blogach:) Ten przepis znalazłam u Bistro Mamy. Ciacha super! Jeszcze ciepłe zaczęły ulatniać się jak kamfora. Kiedy jeszcze siedziały w piekarniku, działały jak magnes na mojego syna. Mimo iż jest w wieku dorastania, jak małe dziecko siedział przy piekarniku wpatrzony w szybę:) Źródło przepisu: Bistro Mama.


Składniki na ok. 30 ciastek:
  • 420 g gorzkiej czekolady, w tym:
    • 220 g gorzkiej czekolady do stopienia
    • 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady pokrojonej w kawałki
    • 50 g gorzkiej i mlecznej czekolady grubo pokrojonej do ozdobienia ciastek
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
W kąpieli wodnej roztopiłam 220 g gorzkiej czekolady razem z masłem. Jajka z cukrem utarłam na puszystą masę, dodałam do niej stopioną czekoladę, potem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksowałam. Dodałam 150 g pokruszonej czekolady. Ciasto nakładałam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, 50 g czekolady ozdobiłam ciastka. Piekłam w temperaturze 160ºC przez  20 minut.

SMACZNEGO !!!



marca 28, 2013

Piekielne żeberka

Piekielne żeberka


Jesteśmy mięsożercami. Lubimy mięso. Żeberka lubimy tylko ekstramięsne - jedna kość i dużo mięsa. Mmmm.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 żeberka ekstramięsne
  • czosnek, duużo :) ok. 1 główka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • słodka papryka
  • oliwa z oliwek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Wykonanie:
Żeberka myjemy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odrobiną tymianku. Delikatnie polewamy oliwą i obkładamy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, im dłużej tym lepiej. Po czasie oczekiwania pieczemy w temperaturze 200°C , hmmm zwykle piekę na wyczucie około 1,5 h, może dwie. Po prostu trzeba sprawdzać mięso aby było miękkie. W połowie pieczenie przewracamy mięso na drugą stronę.

SMACZNEGO !!!

marca 27, 2013

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę



Źródło: Moje Wypieki
Składniki na 3 średnie spody:
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych (12 g)
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • ok. 4 szklanki mąki pszennej (niecałe)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
 
 












Wykonanie:
Drożdże suche rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 - 10 minut, a jeśli użyjecie drożdży świeżych, najpierw trzeba zrobić rozczyn.
Mąkę przesiewamy, robiąc w niej zagłębienie, do którego wlewamy drożdże i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy pod koniec dodając oliwę. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250-260ºC). Ja piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Źródło:MW.
SMACZNEGO !!!
 


marca 27, 2013

Pancakes

Pancakes


Może nie wyglądają jak w reklamie, ale w smaku pyszne! Suche,lekkie i słodkie. Idealne!

Składniki na ok.10 sztuk:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli



Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucam do jednej miski i miksuję mikserem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu smażę pancakes z obu stron. Podawać.... no właśnie. My jedliśmy z konfiturą truskawkową, a Wy? Z czym tylko chcecie, co lubicie. Bita śmietana, masło, owoce, konfitury, słodkie syropy, z cukrem... itd.
SMACZNEGO :)




marca 26, 2013

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami


Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson.
Składniki:
  • 2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot)
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g cukru (może być cukier puder)
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g masła miękkiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wykonanie:

Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj  masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną.
SMACZNEGO !!!




marca 25, 2013

Naleśniki Tiramisu

Naleśniki Tiramisu


Pozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Źródło: Kwestia Smaku

Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • mleko
  • woda mineralna gazowana
  • 2 łyżeczki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • odrobina oleju
Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię "na oko". Jak ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju.

Krem Tiramisu:
  • 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce.


Sos czekoladowy:
  • 250-300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki
  • 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki amaretto (opcjonalnie)
Dodatki:
  • kakao
W małym rondelku zagotować 250 ml śmietanki, zdjąć z ognia, włożyć połamaną czekoladę. Odstawić na 5 minut, następnie dodać masło i cukier puder. Wymieszać na gładki i matowy sos. Na koniec dodać amaretto i wymieszać. Gdyby roztopione masło oddzieliło się od reszty sosu, wystarczy dodać resztę śmietanki kremowej, a sos osiągnie odpowiednią konsystencję i składniki połączą się.
Naleśniki podgrzać. Posmarować kremem i posypać kakao przez sitko. Składać w trójkąty i podawać polane gorącym  sosem czekoladowym.

SMACZNEGO !!!

marca 24, 2013

Jajka pod zieloną chmurką

Jajka pod zieloną chmurką


Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 jajek
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić na połówki i wyciągnąć żółtka.Obrać awokado.Żółtka, awokado i sok z cytryny zmiksować w blenderze i doprawić solą i pieprzem. Powstałą masę przełożyć do szprycy i napełnić nią pozostałe białka.
SMACZNEGO :)


Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger