kwietnia 27, 2013

Karpatka

Karpatka


Przyznaję się bez bicia: raz w życiu robiłam Karpatkę i to z torebki, jakieś 10 lat temu. Ambicje wzrosły i zrobiłam od początku do końca. Torebki niech sobie leżą, ale w sklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi. 





Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce, nie zwracamy uwagi na to, że jest klejące, bo taki już jego urok ;) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. PAMIĘTAMY ABY NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA!!! Pisałam już o tym w poście dotyczących Ptysioli:) Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie jak z pierwszą częścią.



Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła (jak ktoś woli bardziej maślany krem dodaje więcej masła)
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką (może być krupczatka)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej, z lekką górką
  • 4 żółtka
Ponadto:
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:
Musimy zagotować dwie szklanki mleka z cukrami i masłem. Jedną szklankę mleka miksujemy z żółtkami i mąkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami i masłem, wlewamy do niego mieszankę żółtek i mąk. Gotujemy około 1-2 minuty miksując przez cały czas, aby nie porobiły się grudki.

Gorący krem wylewamy na jeden upieczony blat ciasta, zostawiając wolny brzeg ok. 1cm, ponieważ po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął. Oczywiście przykładamy drugim płatem ciasta. Studzimy. Schładzamy. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.Przepis pochodzi z Moje Wypieki.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)










kwietnia 21, 2013

Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym

Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym

No dobra, przyznaję się: zapomniałam sos posypać uprażonymi orzechami. Uprażyłam, postawiłam na blacie i przypomniałam sobie o nich jak już zjadłam obiad. Zdarza się! Obiad pyszny! Przepis pożyczyłam z Kwestia Smaku . Dzień totalnie zakręcony, noc spędziłam w pracy, rano biegiem na pogotowie z dzieckiem - kontuzja po siatkówce, a potem to już obiad i jakoś dzień się skończył. Miał być rower, ale nie było - pogoda trochę do nie napiszę czego;) Posta piszę z opóźnieniem, ale to nic, ważne, że jest:)

Składniki na 2 porcje:
Filety z kurczaka:
  • 1 duża pierś z kurczaka, albo 2 małe
  • kasza manna lub mąka (ja użyłam kaszę)
  • 1 łyżka oleju

Sos z gorgonzoli:
  • 1 łyżka masła
  • 80 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

Szpinak:
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g szpinaku najlepiej świeżego

Dodatki:
  • woreczek ryżu jaśminowego
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
  • listki świeżych ziół do dekoracji (ja użyłam tymianku)


Wykonanie:
  • Szpinak opłukać, poodcinać łodyżki, osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, a na końcu szpinak. Smażymy na małym ogniu, aż szpinak "zwiędnie", solimy odrobinkę.
  • Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i ewentualnych kości. Solimy i obtaczamy w mące lub kaszy. Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty).
  • Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę.
  • A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę na ryż i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w między czasie bierzemy się za powyższe punkty:)
  • Danie przybieramy ziołami i posypujemy pieprzem i orzechami.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)





kwietnia 18, 2013

Czekoladowe Cupcakes z Daktylami i Limonkowym Frostingiem

Czekoladowe Cupcakes z Daktylami i Limonkowym Frostingiem

Bardzo sceptycznie podchodziłam do tego przepisu. W mojej głowie ciągle siedziała myśl:"2 szklanki cukru na 1 i 1/3 szklanki mąki??!". No dobra, wzięłam się jednak za niego, nie dawał mi spokoju od kilku dni. Po dodaniu wszystkich składników, aż jęknęłam:"Jej to jakaś woda a nie ciasto wyszło! Dobra Magda, lecimy do końca, co ma być to będzie". Ale jaka miła niespodzianka! W piekarniku rosło ładnie. Jakby tego było mało, w domu roznosił się piękny zapach czekolady. Mmmm:) Potem zrobienie frostingu, który super podbił smak całej muffiny. Musicie spróbować! Same muffiny mimo tej ilości cukru nie są takie słodkie, jakbyśmy się spodziewały! Naprawdę! Od siebie dodałam do ciasta suszone daktyle, taka mała, smaczna niespodzianka w środku:) Przepis znalazłam na blogu Gruszka z Fartuszka .

Składniki na 36 sztuk średnich muffinek:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g suszonych daktyli
Jajka miksujemy przez chwilę, dodajemy mleko i olej. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do płynnych. Na końcu dodajemy wrzątek, a potem daktyle.Papilotki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 


Składniki na Frosting:
  • 250 g serka śmietankowego
  • 100 g masła
  • 600 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • odrobina zielonego barwnika, ale nie koniecznie:)

Wykonanie:
Serek i masło miksujemy razem na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder, a na końcu sok z limonki. Frosting przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone muffiny.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

kwietnia 15, 2013

Obiad na Dzień Leniucha :)

Obiad na Dzień Leniucha :)
Składniki:
  • kilka naleśników
  • ser ricotta
  • pomarańcza karmelizowana



kwietnia 13, 2013

Biscotti czekoladowe

Biscotti czekoladowe

Biscotti czekoladowe wśród dzieciaków zrobiły furrorę. Chrupały, aż im się uszy trzęsły. Ja z przyjaciółką maczałyśmy je  w kawie i również nam smakowały. Szybka, dosyć czysta robota. Ciasto trochę lepiło się do rąk, jednak po zanurzeniu dłoni w mące było już tylko lepiej:)
Źródło: z jakiejś gazety



Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki blanszowanych migdałów
  • 3 jajka
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i  kakao, migdały. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Cisto podzielić na dwie równe części i ponownie zagniatamy. Z każdej części formujemy wałek, lekko go spłaszczamy, przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do160 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasta z piekarnika, studzimy tak aby dało się je dotykać i oba kawałki kroimy na kromeczki o grubości około 5 mm. Plasterki układamy na blaszce i wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 25 minut, aż Biscotti będą chrupiące.
SMACZNEGO!!! 

kwietnia 13, 2013

Ciasteczka Lawendowe

Ciasteczka Lawendowe

Ciasteczka są niezwykle kruche, o mocnym cytrynowym zapachu z delikatną nutą lawendy. Szkoda, że nie mogę umieścić na blogu zapachu jaki roznosi się po domu podczas pieczenia. Ciasteczka są pyszne same, ale też z czekoladą jak widać na zdjęciu. Rozpuściłam w kąpieli wodnej białą czekoladę, do której dodałam odrobinę fioletowego barwnika. 
Źródło: Nie pamiętam :(


Składniki:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lawendy (kwiatów)
  • otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek o grubości 3,5 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Chłodne ciasto wyjąć. Pokroić na 5-7 mm plasterki. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli będą troszkę niekształtne, to nic nie szkodzi, w czasie pieczenia kształt się wyrówna. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić na kratce.

SMACZNEGO !!!


kwietnia 12, 2013

Biscotti z migdałami i morelą

Biscotti z migdałami i morelą


Biscotti - mmm dawno dawno temu miałam okazję spróbować oryginalnych we Włoszech, tęskniłam za ich smakiem. Dziś, a raczej wczoraj zrobiłam sobie sama. Przepis pochodzi ze strony Pani Doroty Moje Wypieki . Wczoraj upiekłam też czekoladowe z innego przepisu - napiszę go jutro. Obiecuję:)

Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 90 g cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z migdałów
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 70 g drobno posiekanej suszonej moreli

Wykonanie:
Jajko ubić z cukrem, dodać ekstrakt. Następnie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Obsypując dłonie mąką uformować podłużny chlebek. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, bo ciasto jest lepiące.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć i lekko ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem piłką na 1 cm kromeczki na ukos. Ułożyć każdą kromkę na blaszce i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę) - pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Biscotti można przechowywać długo w szczelnym pojemniku.
SMACZNEGO !!!


kwietnia 11, 2013

Naleśniki ze szpinakiem w sosie śmietanowym i sałatka z rukoli.

Naleśniki ze szpinakiem w sosie śmietanowym i sałatka z rukoli.

 

Dla mnie świetny obiad. Nic dodać nic ująć. Jestem zauroczona świeżym szpinakiem:) Nawet mój syn powiedział, że pyszne, a to już bardzo dużo, bo jak już wiecie jest bardzo wybredny:)
Źródło: nie pamiętam :(

Składniki:


  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g serka ricotta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło do smażenia
  • 6 naleśników usmażonych np. z tego Tutaj przepisu
  • odrobina soku z cytryny
  • garść sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach


Wykonanie:
Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu (nie powinny zawierać cukru) lub Tego . Przygotować farsz: na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałek masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić, zezłocić, dodać pokrojony drobniutko ząbek czosnku, smażyć chwilę razem. Następnie wrzucić poszatkowane lekko liście szpinaku, smażyć tak długo, aż szpinak zmięknie i będzie gotowy, ostudzić. W misce wymieszać ser ricotta, usmażony szpinak i odrobinę soku z cytryny. Nakładać farsz na naleśniki, zwinąć w rulony.



Składniki na SOS ŚMIETANOWY:
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
Wymieszać kremówkę z przyprawami i czosnkiem. Naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Na to wylać kremówkę i po wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut.

SAŁATKA "MOJA IMPROWIZACJA Z RUKOLĄ":
  • 2 garście rukoli
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • szczypiorek
  • sos sałatkowy Grecki Knorr
Sos sałatkowy robimy wg przepisu na opakowaniu, warzywa układamy warstwami na talerzu, po wierzchu polewamy sosem Greckim.

SMACZNEGO!!!



kwietnia 09, 2013

Sałatka "Wiosna na talerzu"

Sałatka "Wiosna na talerzu"

Dla mnie bomba! Niby nic a można się najeść do syta! Czy obiad zawsze musi być na ciepło? Co do mojego syna Niejadka, musiałam użyć podstępu i na pytanie co to jest to zielone, po prostu odpowiedziałam, że sałata:) Gdyby usłyszał szpinak - nie ruszyłby w ogóle, a tak zjadł cały talerz:) Dopiero po zjedzeniu dowiedział się, że zjadł szpinak - śmiechu było co nie miara. 

 Składniki:

  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 1/4 kostki sera feta
  • 1 awokado
  • 1 pomarańcza lub grejpfrut
  • 1 garstka łuskanego słonecznika
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • pieprz
  • sól (ja użyłam czarną sól z Cypru w płatkach)
Wykonanie:
Oczyszczony wcześniej szpinak i rukolę układamy na dnie miski lub talerza. Na nim pokrojone wzdłuż awokado, pokrojoną w plastry pomarańczę, pokruszoną w palcach fetę. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy z octem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę. 
SMACZNEGO :)



OPCJONALNIE:
  • 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki
  • 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami, upieczoną przed podaniem


kwietnia 08, 2013

Babka z dżemem

Babka z dżemem

Dziś coś prostego. Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka.

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki dżemu
  • aromat dowolnie wybrany
  • 1 łyżeczka sody
  • bakalie
  • jabłka pokrojone w kostkę, obtoczone w mące
Wykonanie:
Hmm cóż mogę tu napisać:) Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy do połączenia składników, na końcu wrzucamy jabłka i bakalie i mieszamy już łyżką. Przelewamy do formy prostokątnej, tortownicy albo formy na babkę i pieczemy w temperaturze ok.200°C do 40 minut.
SMACZNEGO !!!

kwietnia 07, 2013

Metrowiec

Metrowiec

Przepis z zeszytu rodzinnego. Kiedyś była straszna moda na to ciasto, żadne imieniny rodzinne nie mogły się bez niego obyć, nie tylko u mnie w domu, ale również w domach znajomych:)

Składniki:
  • 3 jajka
  • 17 dag cukru
  • 17 dag mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników.
Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C.


MASA BUDYNIOWA
  • 1/2 l mleka
  • 1 szklanka cukru+2 cukry waniliowe
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Z podanych składników ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny, nadal miksując dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu.

POLEWA
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić 1/2 kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną margarynę.


Wykonanie:
Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą budyniową. Mniej więcej tak: na tacy stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy grubo masą budyniową i przykładamy do jasnej itd. Efekt: wychodzą nam dwa ciasta, które smaujemy po wierzchy cienką warstwą pozostałą masą budyniową, na którą wylewamy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto kroić na ukos, najlepiej skos obejmujący 3 kromki. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO !!!

kwietnia 06, 2013

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku:)

Składniki:
  • 100 g masła
  • 150 g maki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 120 g cukru brązowego, trzcinowego, drobnego
  • 120 g cukru białego, drobnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej); 100 g czekolady można zastąpić orzechami

Wykonanie:
  • Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  • Czekoladę połamać na kosteczki,  każdą kostkę pokroić na 4 części.
  • Piekarnik nagrzać do 160°C, przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszać.
  • W drugiej misce ucierać masło z dodatkiem cukru trzcinowego i białego, oraz ekstraktu waniliowego przez około 8 minut, aż będzie puszyste i jasne. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
  • Dodać sypkie składniki, zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać dłonią lub łyżką.
  • Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wykładać na blachę, zachowując kilkunastocentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce zmieści się 9 porcji (ciasto rośnie i rozlewa się w piekarniku).
  • Pieczemy przez około 14-15 minut,aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyciągamy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące. Z podanych proporcji wychodzi 3 blachy ciastek.
SMACZNEGO !!!


kwietnia 05, 2013

Coco au Miel

Coco au Miel

Źródło: Kwestia Smaku

Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 1 i 1/4 szklanki mleka (310 ml)
  • 1 i 1/4 łyżeczki miodu
  • 3 szklanki wiórków kokosowych (310ml)
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka, dobrze roztrzepane

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Zagotować mleko z miodem, zestawić z ognia. Wymieszać wiórka kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Masą napełnić papilotki, dbając aby masa za każdym razem była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor, przez około 25-30 minut.
SMACZNEGO !!!


kwietnia 05, 2013

Tęczowy sernik pod chmurką

Tęczowy sernik pod chmurką

Sernik inny niż wszystkie. Smaczny, nawet bardzo:) Kolory, hmm wygląda trochę plastykowo, ale nie jadamy kolorów codziennie. Poprawia humor, szczególnie w taki szary dzień jak dziś. "(...) więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko; niech na niebie stanie tęcza, malowana twoją kredką(...)" Przepis znalazłam na Moje Wypieki.

Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt.


Składniki na spód:
  • 120 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g masła

Wykonanie:
Ciastka bardzo mocno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Ja to robiłam w malakserze. Wymieszać do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm ( ja robiłam w formie o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.



Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze w żelu: czerwony, różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy.

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować lub utrzeć ręcznie do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie powinno być grudek.
Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na czubek łyżeczki, barwy po upieczeniu są intensywniejsze!), wymieszać.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w zebrze). Nie mieszać.
Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
*sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą;
przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz.

Śmietankowa chmurka:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, uważając, by jej nie przebić. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.
Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową.

SMACZNEGO !!!

kwietnia 05, 2013

Ziemniaczki z parmezanową skórką

Ziemniaczki z parmezanową skórką

Źródło: Kwestia Smaku

Składniki na 3-4 porcje:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • listki z 1 gałązki rozmarynu posiekanego
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
  • około 1/2 szklanki parmezanu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzać do 220°C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ziemniaki obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować.
  • Ziemniaki gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić, odparować i przełożyć do blaszki. Ziemniaki posypać suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku, skropić resztą oliwy i delikatnie wymieszać dłońmi.
  • Posypać parmezanem i jeszcze raz przemieszać tak, aby większość posypki znalazła się na ziemniakach. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-45 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia ziemniaczki raz przewrócić na drugą stronę.
SMACZNEGO !!!

kwietnia 05, 2013

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

Tanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach.
Źródło: Notes Rodzinny

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 30 g smalcu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką)
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • cukier waniliowy
  • sól, szczypta
Do przybrania:
  • marmolada
  • polewa
  • posypka
  • wiórka kokosowe

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać masło i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką, albo rozwałkować i wycinać różne formy. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 15-20 minut na złoty kolor.

SMACZNEGO !!!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger