maja 30, 2013

Kompot z Rabarbaru z Nutką Mięty i Bazylii

Kompot z Rabarbaru z Nutką Mięty i Bazylii
Tak kompot z nutką bazylii :) Bazylia i mięta wnosi świeżość i orzeźwienie. Dla mnie super! Nie wrzucałam cytryny i mięty do dzbanka, syn mocno protestował, więc te dodatki wrzuciłam sobie do kieliszka:) Taki kompromis.


Składniki:
  • 350 g rabarbaru (nie obieramy!)
  • 1 litr wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu, aż się rozpuści i zbrązowieje, wtedy wrzucamy rabarbar i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jak już zmięknie dolewamy 1 litr wody i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy, dodajemy cukier z wanilią, sok z cytryny i zioła.
Zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach przecedzamy przez sito, dociskając rabarbar do sita, żeby wycisnąć z niego resztki soku. Przecedzony kompot przelewamy do dzbanka, do którego wrzucamy plasterki cytryny, lód i listki świeżej mięty.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


maja 30, 2013

Sernik na Zimno z Rabarbarem

Sernik na Zimno z Rabarbarem
Przepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku. 
Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę! 

SPÓD:
Upiec biszkopt z 2 jajek. (szukaj w kategorii "biszkopty")


MASA SEROWA:
  • 700 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie, ja wrzucam ser do malaksera i miksuję)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne)
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.Dodać roztrzepany jogurt. Na końcu dodać zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.



Galaretka rabarbarowa:
  • 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!)
  • 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier i podgrzewamy kilka minut, tak aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny galaretki. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik.


Prostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około 21 x 33 cm, ewentualnie okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

maja 29, 2013

Truskawkowa chmurka w różowej galaretce

Truskawkowa chmurka w różowej galaretce
Smaki z dzieciństwa. Ta wersja wyszła przypadkiem, nie chciało mi się piec biszkopta. Zwykle piekę biszkopt, na niego wylewam tą masę, układam owoce, a na wierzch wylewam galaretkę. Padało, więc  i deser wyszedł "chmurkowy".

Składniki:
  • 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dag żelatyny
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • truskawki, jagody lub maliny
  • galaretka

Wykonanie:
Zsiadłe mleko, kefir lu śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę w szklance zalać zimnym mlekiem, jak napęcznieje rozpuścić (podgrzać w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce). Ostudzić i utrzeć ze śmietaną lub kefirem, dodać owoce miksując dalej.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, porozlewać ją do 6-ciu kieliszków. Do tężejącej galaretki łyżeczką wkładać masę owocową, galaretka ładnie otuli naszą masę. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


maja 28, 2013

Mini Torciki Improwizowane

Mini Torciki Improwizowane

Moja Wielka Improwizacja! W lodówce światło, zerowe chęci na wyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:)
Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło i zapytało czy mogę zrobić go dzisiaj:) 


Biszkopt z 2 jajek:
  • 2 białka ubić na sztywno
  • 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać:
  • 2 żółtka z łyżką wody
  • Wszystko razem wymieszać łyżką z:
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek

Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut.



KREM "na oko":
  • ok. 350 ml śmietanki kremowej 30%
  • ok. 200 g serka mascarpone
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru
  • ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek
Wykonanie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą  kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu.

Dodatkowo:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami
  • 45 g czekolady gorzkiej
  • 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. 
Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. 
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Moja abstrakcja :)

Tu już widać delikatną pedanterię :)


maja 27, 2013

Sałatka a`la Caprese

Sałatka a`la Caprese

Nie szukajcie u mnie oryginalnych przepisów kuchni świata. Mój blog to moje smaki. Nie boję się wrzucać czosnku do Carbonnarry, A do Caprese nie ucieram bazylii w moździerzu:) Mój blog, moje smaki, moje propozycje:) Gotuję według przepisów, które mnie urzekły, czasami coś dorzucę od siebie, czasami wymyślę coś sama. Zasada panuje tylko taka :szybko, smacznie i niedrogo!
Sałatka świetnie komponowała się w zestawieniu z Lazania ze szpinakiem, cukinią i serem camembert.

Składniki:
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka pomidorków koktajlowych (cherry)
  • mały pęczek bazylii
  • oliwa extra vergine
  • sól 
  • pieprz



Wykonanie:
Ser mozzarella pokroić w plasterki, pomidorki na połówki. Część liści bazylii posiekać (wiem, nie powinno się kroić bazylii tylko porwać na kawałeczki :)). Kilka listków ułożyć na talerzu,wysypać ser i połówki pomidorków, posypać posiekaną bazylią. Całość polać oliwą extra vergine, posypać pieprzem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

maja 27, 2013

Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert

Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert

Ta lazania chodziła za mną dłuugo:) Znalazłam ją podczas mojego szperania na jednej z moich ulubionych stron internetowych Kwestia Smaku . Zrobiłam i po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie Pani Asi. Lazania pycha! Do niej zrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese !


Składniki:
  • 9 płatów lasagne
  • 400 g szpinaku
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 średnia cukinia
  • 100 g sera camembert
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 30 g sera żółtego startego na tarce o cienkich oczkach
  • oliwa extra vergine
  • świeże oregano
Wykonanie:
  • W osolonej wodzie gotujemy płaty lasagne, łyżką cedzakową układać płaty na ściereczce. Żaroodporną formę o wymiarach 19x28 cm nasmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  • Szpinak płuczemy, osuszamy i wkładamy na suchą patelnię i podgrzewamy około pół minuty, aż zwiędnie. Następnie odciskamy go na sicie, kroimy na centymetrowe kawałki i z powrotem wkładamy na ciepłą patelnię. Dodajemy ser mascarpone, żółtka, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy podgrzewając jeszcze chwilkę.
  • Cukinię kroimy na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty lasagne, na każdym płacie ułożyć po trzy plastry cukinii, którą skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na cukinię układamy łyżeczkę szpinaku, na który kładziemy kawałeczek sera camembert (1 łyżkę sera odkładamy na sos).Następnie kładziemy kolejne trzy płaty lasagne i powtarzamy czynność układania składników. Na koniec przykrywamy ostatnimi trzema płatami lasagne, na które układamy plastry cukinii, posypanych pieprzem. Szybko przygotowujemy 
  • sos:na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy lasagne po odkrytych częściach makaronu. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i stawiamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu całość posypujemy listkami świeżego oregano.


SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


maja 25, 2013

Fasolka po Bretońsku ze Szparagówki

Fasolka po Bretońsku ze Szparagówki



Przepis mojej Śp. Mamusi. Znalazłam malutką, pogniecioną, zieloną karteczkę nieczytelnie zabazgraną przeze mnie :) Pamiętam, to było jakieś 12 lat temu, wisiałam na telefonie, a Mama dyktowała mi co i jak robić. Była genialna nie tylko w kuchni, ale i w życiu. Strasznie za Nią tęsknię....
No dobra miało być o fasolce. Jest super. Niby po bretońsku, ale ze szparagówki, czyli lżejsza :) Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała od siebie :)

Składniki:

  • 2 laski kiełbasy (ja użyłam zwyczajnej i boczkowej - jakaś nowość, pachniała mmmm)
  • ok. 1 kg fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
  • kostka warzywna
  • 1 nieduża cebula
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1-2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • pieprz
  • sól
  • 2-3 suszone papryczki chili
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • magi do smaku
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Do garnka wrzucamy fasolkę, zalewamy wodą aby poziom wody był 2-3 cm wyżej od niej. Wsypujemy 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. W czasie jak fasolka się będzie gotować kroimy kiełbasę w kostkę i smażymy na patelni. Jak fasolka będzie prawie gotowa wrzucamy kiełbasę bez tłuszczu do garnka.Dorzucamy kostkę warzywną. Następnie musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy będzie gotowa posypujemy ją mąką pszenną i smażymy chwilkę, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko wrzucamy do kiełbasy i fasolki. Wsypujemy paprykę, pieprz, posiekane papryczki chili i czosnek starty na tarce o drobnych oczkach. Na koniec dosypujemy majeranek.Możemy dodać jeszcze odrobinę cukru.Całość przykrywamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



maja 24, 2013

Kukurydziane naleśniki z serem na słodko i musem truskawkowym

Kukurydziane naleśniki z serem na słodko i musem truskawkowym

Czy naleśniki muszą być nudne? Wcale nie. Dziś naleśniki kukurydziane ze zwykłym białym serem na słodko. Polane musem truskawkowym. Efekt? Szkoda, że na blogu nie mogę umieścić próbek do spróbowania ;) Przepis na naleśniki pochodzi z Moje Wypieki . Podanie i dodatki to już mój pomysł ;)

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce. Wszystko razem zmiksować. Odstawić na 15 minut. Potem usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni.





Dodatkowo:
  • 1 kostka sera białego
  • cukier
  • 2 garście truskawek (mogą być mrożone)

Wykonanie:
Ser biały miksujemy z cukrem na gładką masę. Truskawki miksujemy również z cukrem. Cukru dodajemy do smaku, tak jak lubicie.




SMACZNEGO życzy BLONDYNKA ;)




maja 24, 2013

Biszkopt Czekoladowy na Tort

Biszkopt Czekoladowy na Tort
Zawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Nie trzeba nim rzucać, przyznam się - nigdy nie rzucałam swoimi biszkoptami, które nigdy mi nie opadają. Polecam!


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej
  • 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia


Przygotowanie:Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy przesiać  1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na  najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.

maja 23, 2013

Mini Torcik Cukierkowy

Mini Torcik Cukierkowy
Robiąc swój tort urodzinowy przy okazji zrobiłam mini tort dla mojego syna - tak bez okazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć.

Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt.

Biszkopt:
  •  2 białka ubić na sztywno
  • 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać:
  • 2 żółtka z łyżką wody
Wszystko razem wymieszać łyżką z:
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek
  • barwnik czerwony w żelu

Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka oraz barwnik spożywczy i tu rola miksera się kończy:) Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty.


Krem z białej czekolady:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 70 g białej czekolady

Kremówkę ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, lekko ją studzimy, po czym delikatnie mieszamy z ubitą kremówką.


DODATKI:
  • mus z truskawek
  • 100 g cukierków kolorowych typu M&M
  • 2 - 3 łyżki białej czekolady startej na tarce
  • 1 opakowanie rurek deserowych

Pierwszy blat biszkopta cienko smarujemy musem truskawkowym, który i tak wsiąknie w biszkopt. Następnie smarujemy kremem z białej czekolady, przykrywamy drugim blatem. Złożony tort obsmarowujemy kremem. Boki obkładamy rurkami deserowymi, które przekrawamy na połowę. Na wierzch tortu wysypujemy kolorowe cukierki, które lekko posypujemy startą czekoladą.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)







maja 23, 2013

Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą

Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą


Najwyższy czas, aby w końcu pojawił się przepis mojego urodzinowego tortu. Wszystko szło nie tak. Truskawki w ciągu nocy jakimś cudem spleśniały, nie mogłam kupić nowych, bo święto, wszystkie sklepy pozamykane. Całą wizję szlag trafił. W domu tylko pomarańcze i kolorowe cukierki ech. Jakoś wybrnęłam i powstał taki oto awaryjny tort i do tego bardzo dobry:)

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Biszkopt:Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka - oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, po tym dodajemy cukier puder ciągle miksując, na końcu stopniowo dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mieszanki mąk, kakao i proszku do pieczenia, krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Wsypujemy kolejne 1/3 mieszanki mąk, znowu krótko zmiksować i na koniec pozostałą 1/3 mieszanki. 
Masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do środkowej części piekarnika na kratkę i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie musimy przekroić na 3 równe blaty.


Masa miętowa:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • kilkanaście kropel ekstraktu miętowego

Masa:Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Mascarpone rozmiksować chwilkę w osobnej misce i dodać do ubitej kremówki. Na koniec dodać ekstrakt miętowy i zmiksować krótko. Ta masa potrzebna jest do jednej warstwy.



Masa waniliowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ziarenka z dwóch lasek wanilii
Masa:Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast ekstraktu miętowego dodajemy ziarenka waniliowe. Masa na drugą warstwę, wierzch i boki tortu.


GANACHE:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady połamanej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
Ganache: Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku. Powstałą masę wylewamy na wierzch tortu, na który następnie układamy obrane kawałeczki pomarańczy, wtykając gdzieniegdzie listki świeżej mięty.Całość posypujemy odrobiną startej białej czekolady.

Dodatkowo:
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka musu truskawkowego
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 2 łyżki białej czekolady startej na tarce

Każdy blat smarujemy najpierw musem, a potem masą. Musu użyłam zamiast ponczowania blatów biszkoptowych.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)






Obok mojego tortu widać mniejszy torcik, który zrobiłam przy okazji, tak bez okazji dla mojego syna. Przepis jest na blogu. Młody zjadł ten tort prawie sam, bardzo mu smakował:)


maja 21, 2013

Rureczki według Blondyneczki

Rureczki według  Blondyneczki

Tak, znowu nie chciało mi się gotować. Dziś był makaron, w ogóle obiad zielony. Wersja prostsza od Kokardeczki według Blondyneczki . Na życzenie mojego syna z fasolką szparagową.

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej
  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała garstka lisków świeżego tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • pieprz
  • kostka warzywna
  • 2 garście makaronu typu Rigatoni, czyli tzw rurki
  • masło do smażenia


Wykonanie:
Fasolkę i makaron ugotować al dente.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek, kostkę warzywną, pieprz i sok z cytryny. Do usmażonego mięsa dorzucamy ugotowaną fasolę i makaron. Całość mieszamy w woku.Na koniec wszystko zalewamy śmietanką i chwilkę podgrzewamy, żeby śmietanka troszkę odparowała.Przekładamy na talerze, po wierzchu posypujemy świeżym tymiankiem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


maja 21, 2013

Sałatka Zielona Obiadowa

Sałatka Zielona Obiadowa


Cała zielona. Taka zwykła zielona, a jaka pyszna.

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Cóż, banalne. Umyć i wysuszyć roszponkę, ogórka i szczypior. Ogórka obrać, pokroić w plasterki. Szczypior drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

maja 21, 2013

Sałatka Eksplozja Smaku:)

Sałatka Eksplozja Smaku:)

Tak, wiem dużo granatu ....ale to moja sałatka. Lubię ziarna granatu....cóż zrobić. W sałatce jest to co lubię. Smakowo bardzo dobra i chyba to jest najważniejsze, a do tego kolorowa jak lubię.

Składniki:
  • 2 garście roszponki
  • 1 mała garstka rukoli
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 malutki pęczek szczypiorku
  • 1 awokado
  • 1 owoc granatu
  • Grecki sos sałatkowy Knorr

Wykonanie:
Wszystkie składniki umyć, osuszyć, pokroić i ułożyć na dwóch talerzach. Sos rozrobić wg przepisu na opakowaniu, czyli do 3 łyżek wody i 3 łyżek oliwy z oliwek wsypać torebkę i wymieszać energicznie. Sosem polać całą sałatkę i co? I zjeść :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)





maja 19, 2013

Ciasteczka w Piegi

Ciasteczka w Piegi

 Ciasteczka zaraz po upieczeniu znikają. I chyba mają właściwości przyciągające, bo mój syn tylko chodził z kuchni do pokoju:) Upiekłam je z przepisu Ani Starmach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatkowym atutem jest to, że przy wykonaniu ich spokojnie mogą pomagać nam dzieci. Mój syn osobiście lepił kuleczki i układał cukierki, a potem ze smakiem pałaszował swoje dzieło:)

Składniki na ok 32 ciasteczka:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukierków, np.m&m

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wrzucamy do jednej miski. Do drugiej miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier i miksujemy razem. Potem stopniowo w częściach dodajemy do masła mąkę z sodą i mieszamy dalej. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, które następnie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy cukierki, lekko je wgniatając w ciasto. Ciasteczka pieczemy do 15 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger