czerwca 27, 2013

Babka Piaskowa

Babka Piaskowa

Przepis z notesu rodzinnego. Przepis można modyfikować do woli. Łatwa w wykonaniu. Nawet mój prawie trzynastoletni syn potrafi ją sam upiec! Na blogu umieściłam zdjęcia ciasta upieczonego właśnie przez mojego syna. Na zdjęciach są dwie wersję. Cała ciemna - nie było dzielenia ciasta i dwukolorowa:) Alex uwielbia tą babkę z cukrem pudrem, a ja smaruję kromkę konfiturą truskawkową :) A Wy? Jak lubicie jeść tą babkę?


 


Składniki:
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki kakao


Wykonanie:
Masło rozpuszczamy razem z olejem. Formę na babkę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy dobrze. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i ekstrakt, wciąż miksując. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Większą część ciasta wlewamy do formy, a do mniejszej wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy. Część z kakao dolewamy do formy, jest cięższa od jasnej masy i sama opadnie sobie jak chce:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


czerwca 23, 2013

Czereśniowe Clafoutis

Czereśniowe Clafoutis

Clafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Z historii tyle:) 
Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie czereśnie, czy wiśnie powinny być nie drylowane, ja jednak chciałam sobie oszczędzić wydłubywania pestek podczas jedzenia.


Składniki:
  • 500 g czereśni bez pestek (w oryginalnym przepisie z pestkami)
  • 100 g cukru pudru + odrobina do posypania
  • 125 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka (roztrzepane)
  • masło do posmarowania formy
  • szczypta soli

 

Wykonanie:
Umyte i wypestkowane czereśnie zasypujemy połową cukru pudru, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pozostały cukier puder. Składniki sypkie należy wymieszać ze sobą. Następnie do mąki i cukru wlewamy roztrzepane jajka, miksujemy dokładnie, na koniec wlewamy mleko. Nie panikujemy, ciasto przypomina rozwodnione ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na  które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jak zwykle nie mogłam się powstrzymać i próbowałam jeszcze ciepłe, ale nie gorące i ciepłe jest pyszne ;)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



czerwca 23, 2013

Mleko Truskawkowe

Mleko Truskawkowe
Klasyka! 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki zmiksowanych truskawek z cukrem
  • listek świeżej mięty


Wykonanie:
Mleko i zmiksowane truskawki wlewamy do malaksera i miksujemy. Przelewamy do szklanki, dekorujemy miętą i gotowe! 
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



czerwca 22, 2013

Naleśniki pod Chmurką :)

Naleśniki pod Chmurką :)
Jak już mamy tą swoją konfiturkę, to możemy zrobić takie naleśniki! Tylko proszę wybaczcie, ja nie mam przepisu na naleśniki, nigdy nie miałam. Naleśniki nauczyła robić mnie mama. Wszystko na wyczucie. Tu chodzi przede wszystkim o konsystencję i smak. Obiecuję, że kiedyś zmierzę ile czego dodaje i dopiszę:) Zawsze daję mąkę pszenną, mleko, troszkę cukru, szczyptę soli, czasami odrobinę oleju do ciasta czasami roztopione masło, czasami cukier waniliowy, czasami odrobinę proszku do pieczenia, czasami wodę mineralna gazowaną, czasami cynamon, różnie. To wszystko zależy od humoru. Wierzę, że jesteście wyrozumiali i wybaczycie mi "chwilowy" brak receptury na naleśniki.




Składniki:

  • kilka słodkich naleśników
  • kilka świeżych truskawek
  • kilka listków mięty
  • kilka łyżek konfitury z tego przepisu
  • około 150 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:
Na cieplutkim naleśniczku rozsmarowujemy konfiturę truskawkową, naleśnik zwijamy, albo składamy - jak kto woli:) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, truskawki kroimy w plasterki, albo ćwiarteczki. Na złożonym przez nas naleśniku układamy truskawki i bitą śmietanę, dekorując listkami świeżej mięty. Moja bita śmietana była mało słodka, ponieważ chciałam zrównoważyć słodycz konfitury z pozostałymi składnikami. Efekt - pyszne:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)  


czerwca 22, 2013

Truskawkowy Mus

Truskawkowy Mus

A to jest Mus Truskawkowy, za którym szaleje mój kochany Syn:) Gdy truskawki mam już w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników.


Składniki na 5 słoików po 500 ml:
  • 2,4 kg truskawek
  • 0,8 kg cukru
  • 2 torebki żelfix, dżemix lub konfiturex
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam do woka z teflonową powłoką i smażę na małym ogniu. Jak już zaczną się delikatnie gotować wsypuję torebkę żelfix`u i cukier. Trzymam na ogniu kilkanaście minut, po czym przekładam do wyparzonych słoików, szybko zakręcam i odwracam wieczkiem do dołu, układając na rozłożonej ściereczce. Po wystygnięciu układam na półce.
Znowu szybko,smacznie, a w tym przypadku trochę więcej do mycia, ale to nic:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

* można zrobić wersję mniej słodką używając żelfix 3:1 i dodać mniej cukru.

czerwca 22, 2013

Konfitura z Truskawek dla Leniwych i Zapracowanych :)

Konfitura z Truskawek dla Leniwych i Zapracowanych :)
Ten dżem robię od kilku lat. Co roku zamawiam 20 kg truskawek i "bawię się" z nimi pół dnia. Nie mam czasu ani cierpliwości na smażenie owoców przez trzy dni jak robi tak wiele osób, które podziwiam za to. Jednak dla mnie truskawki smażone tak długo tracą swój kolor, a ja wolę czerwoniutki pachnący swój dżem dla leniuchów takich jak ja, tłumaczących się brakiem czasu :)

Składniki na 2 słoiki po 500 ml:
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 torebka żelfix, konfiturex lub dżemix 2:1





Wykonanie:
Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i odsączam na durszlaku. Swoją konfiturę przygotowuję w woku z powłoką teflonową, ponieważ  nie ma prawa nic się przypalić i przykleić do dna:) Tak więc opłukane truskaweczki wrzucam do woka i na małym ogniu podgrzewam, jak tylko puszczą sok wysypuję na nie torebkę żelfix`u i mieszam delikatnie, aby zbytnio nie uszkodzić owoców. Następnie wsypuję cukier i staram się go delikatnie rozmieszać. Smażę całość  chwilę, czasami krócej czasami dłużej, ale nigdy dłużej niż ok. 15 minut. W między czasie mieszam i obieram resztę truskawek, bo zawsze mam ich kilkanaście kilogramów i tak sobie smażę partiami. Jak już truskawki będą usmażone, przekładam je do wyparzonych wcześniej słoików, po czym zakręcam i szybciutko odwracam je do góry nogami i ustawiam na rozłożonej ściereczce. Jak wystygną wtedy odwracam je ponownie. 
No i tak jak widzicie tempo przygotowania ekspresowe, kolor truskawkowy, a po otwarciu słoika zapach....ech coś pięknegom jak w zimę można poczuć zapach świeżych truskawek:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)




* mozna zrobić wersję mniej słodką używając żelfix 3:1 i dodając mniej cukru ;)

czerwca 19, 2013

Orzeźwiająca Woda Owocowa z nutką Mięty

Orzeźwiająca Woda Owocowa z nutką Mięty

Jej, ale gorąco! Moja propozycja na czerwcowe upały! Nie musimy kupować smakowej wody mineralnej i zastanawiać się potem, w jaki sposób producent uzyskał dany smak. Woda, którą wam teraz prezentuję jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna!

Składniki:
  • 1 litr wody mineralnej niegazowanej
  • kilka świeżych truskawek
  • 1 cytryna
  • kilka listków świeżej mięty
  • ewentualnie kostki lodu

Wykonanie:
Cytrynę wyparzamy wrzątkiem, kroimy w plastry, truskawki szypułkujemy, myjemy, listki mięty myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka, zalewamy wodą mineralną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja swoją wstawiłam na całą noc. Rano woda smakowa była już gotowa. Z przezroczystej zmieniła kolor na lekko pomarańczowy.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Tak woda wygląda na drugi dzień, zmienia kolor :)






czerwca 17, 2013

Fałszywy "Sernik na Zimno", czyli deser grysikowy!

Fałszywy "Sernik na Zimno", czyli deser grysikowy!
Nie macie pojęcia ile osób nabrało się na ten Fałszywy "Sernik"! Każdy kto próbował myślał, że zjada sernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn zjadł nie domyślając się, że tak naprawdę zjada kaszę mannę, której zarzekał się, że nigdy nie zje! Trzeba to sprawdzić! Przepis z jednego z moich ulubionych blogów Moje Wypieki


Składniki na blachę 26*22 cm:
  • połowę dużego opakowania ciastek Petit Beurre
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • truskawki
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na której układamy ciastka. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i pozostawiamy do ostudzenia.
Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, do ciepłego leka wsypujemy cukry i wkładamy masło, zagotowując całość. Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę, mieszamy o gotujemy ją do około dwóch minut. Powstałą gorącą masę wylewamy na ciastka. W masę wciskamy całe truskawki, jedna obok drugiej. Studzimy. Na wystudzoną kaszę i truskawki wylewamy tężejącą galaretkę. Deser wkładamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



czerwca 16, 2013

Sernik z Truskawkami

Sernik z Truskawkami
 
Nie macie pojęcia jak ten sernik pachnie! Cuuudownie, sernik w piekarniku, a po kuchni rozchodzi się zapach wanilii i truskawek. Mmmm :) Przepis z jednego z moich ulubionych blogów, oczywiście z Śladami Słodkiej Babeczki. Przepis od razu mi się spodobał - mało składników i wielka miska truskawek w mojej lodówce:) Smaku nie da się opisać! Jeszcze jakby tego było mało, to świeże truskawki i mięta świetnie współgra ze smakiem sernika! 




SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 23 CM:

Spód ciasteczkowy:

  • 150 g ciastek Petit Beurre
  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
Ciastka i kakao zmiksowałam w malakserze. Potem dodałam rozpuszczone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Spód ciasteczkowy wyłożyłam do tortownicy, "udeptałam" łyżką i włożyłam do lodówki:)


Masa serowa:
  • 700 g sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 duże jajka
  • ok. 400 g truskawek


Wykonanie:
Ser wrzuciłam do miski i dokładnie zmiksowałam. Następnie wsypałam cukier, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii, znowu zmiksowałam, po czym dodałam budyń. Na koniec wybijałam po jednym jajku, miksując po każdym. Starałam się nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylałam na spód ciasteczkowy przygotowany chwilę wcześniej.
Truskawki przekroiłam na połówki i przed położeniem na masę serową delikatnie dociskałam do ręcznika papierowego. 
Pieczenie: Sernik włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zgodnie z zaleceniami autorki tego przepisu piekłam 20 minut, a po tym czasie temperaturę zmniejszyłam do 140 stopni i piekłam kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i studziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy już był całkiem zimny wstawiłam go na noc do lodówki.



Dodatkowo:
  • kilka świeżych truskawek
  • kilka listków świeżej mięty
  • "trochę" śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku

Kremówkę ubiłam z cukrem pudrem. Napisałam trochę, bo nie wiem ile wlałam:) Potrzebujemy nie dużo, tylko na kilka kleksów. Cukier puder do smaku. Wierzch sernika jak widać udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i miętą.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger