października 26, 2013

Domowa Nutella

Domowa Nutella

Zapach orzechów, smak - wszyscy, którzy degustowali mój krem, powiedzieli, że jest leszy od oryginału. Mnie się podoba przepis, bo nie zawiera ani masła, jak w niektórych przepisach. Przepis zmodyfikowałam pod swój gust. Jeśli chodzi o czekolady, to ja użyłam mlecznej, białej i gorzkiej. Miałam 40 g mlecznej, nie chciało mi się biec do sklepu więc dodałam 60 g białej i 50 g gorzkiej. Jeśli chodzi o wykonanie - szybko i prosto :)



Składniki na ok.900g:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g czekolady (100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g)

Wykonanie:
Wyłuskane orzechy wysypałam na małą blaszkę i włożyłam na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po kilku minutach wysypałam na ściereczkę i pocierałam orzechy, aby pozbawić je brązowej skórki. Potem wrzuciłam je do malaksera i i miksowałam ok. 5 minut (miksować można dłużej, ja jednak chciałam, aby orzechy były lekko wyczuwalne). Podczas miksowania możemy zaobserwować jak zmieniają konsystencję ze stałej na płynną o jasno brązowej barwie.
Na garnek z gotującą wodą stawiamy metalową miskę, do której wrzucamy połamaną czekoladę, wlewamy mleko skondensowane i 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, ja użyłam syrop klonowy. Wszystko rozpuszczamy, mieszając co jakiś czas. Po rozpuszczeniu, zestawiamy miskę, powstałą mieszankę delikatnie studzimy mieszając, po czym wlewamy zmiksowane orzechy. Teraz tylko musimy dokładnie rozmieszać naszą Nutellę i przelewamy do słoiczków.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



października 23, 2013

Niebiańskie Cupcakes

Niebiańskie Cupcakes
       
    
Moje pierwsze w życiu Cupcakes. Ten wzór zobaczyłam kiedyś w galerii internetowej. Kiedy w końcu kupiłam tylkę Wilton 1M postanowiłam zrobić cupcakes. Przy okazji pobawiłam się troszeczkę i na końcu posta wrzuciłam wam moją pierwszą różyczkę i spiralkę:) Przeglądając różne przepisy zauważyłam, że większość cupcakes zdobiona jest kremem maślanym. Tak, słyszałam, że jest bardziej gładszy i plastyczny do wzorów, ale i tak nie przemawia on do mnie. Przeraża  mnie wizja podania dziecku kremu z ogromnej ilości masła i cukru - dla mnie koszmar! Na razie nie dojrzałam do tego kremu i w tym przepisie użyłam sprawdzonego kremu z kremówki i mascarpone i wyszło PYCHA! Nie wierzycie? Zapytajcie mojego Alexa, albo przetestujcie ten przepis i sami zobaczycie, że na jednej zjedzonej się nie skończy ;) A to inne podanie tych samych muffinek Czekoladowe Cupcakes z Daktylami i Limonkowym Frostingiem.


Składniki na 36 sztuk średnich muffinek:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g suszonych daktyli
Jajka miksujemy przez chwilę, dodajemy mleko i olej. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do płynnych. Na końcu dodajemy wrzątek, a potem daktyle.Papilotki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 



KREM:
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie żelków Zozole tęczowe paski

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, na koniec serek mascarpone. Część masy odkładamy na chmurki, do reszty dodajemy niebieski barwnik, nie dużo, bo krem ma być błękitny.


Wierzch każdej babeczki smarujemy cienko błękitnym kremem, po bokach formujemy białe chmurki, w które wtykamy 1/2 tęczowego paska żelka.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

A to moje nieudolne próby z tylką 1M :) Następnym razem się przyłożę - obiecuję!

 

października 18, 2013

Ciastko w rozmiarze XXL

Ciastko w rozmiarze XXL

"Do czego to doszło, że pieczesz jedno ciastko :)" -  to słowa mojego syna. No tak, jedno ciastko, ale konkretne. Smak - sami oceńcie. Pracy przy tym ciastku dosłownie kilka minut, pieczenie 20 minut, uśmiech na twarzy dziecka - bezcenny. Przepis odrobinkę prze mnie zmieniony pochodzi z bloga Śladami Słodkiej Babeczki

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 125 g posiekanej czekolady mlecznej i gorzkiej
  • 50 g M&M lub innych kolorowych groszków podobnego typu

Wykonanie:
Masło z cukrem i solą ubić na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać po prochu mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, ciągle miksować. Na końcu zmieniłam końcówki w mikserze na spiralne i wmieszałam M&M i posiekaną czekoladę. Powstała grudkowata masa, jaką widać na zdjęciu wyżej,którą wyłożyłam do nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia płytkiej formy o średnicy 30 cm.
Piekłam w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20 minut. Po lekkim przestudzeniu pokroiłam na 16 trójkątów, a potem tylko patrzyłam jak znikają z talerza:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)




października 17, 2013

Muffinki z Gruszkami i Imbirem

Muffinki z Gruszkami i Imbirem

Gruszki i imbir, świetny duet. Muffinki to kilka minut pracy i tyle pyszności. Zniknęły jeszcze ciepłe. Źródło: Moje Wypieki

Składniki na 12 szt:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 75 g brązowego cukru + do posypania muffinek przez pieczeniem
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 140 ml kwaśnej smietany 12% lub 18%
  • 125 ml ojeju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 300 g gruszek obranych i pokrojonych w kostkę

Wykonanie:
Wszystkie składniki miałam w temperaturze pokojowej. 
W jednej misce wymieszałam składniki suche, w drugiej składniki mokre. Potem mokre wlałam do suchych i wymieszałam do momentu połączenia się składników. Na końcu dodałam gruszki i wymieszałam. Ciasto rozłożyłam do dwunastu papilotek, każdą muffinkę posypałam cukrem brązowym po wierzchu i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam ok 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studziłam na kratce, choć tak jak wspomniałam na początku zjedliśmy jeszcze ciepłe :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


października 13, 2013

Ażurkowe Naleśniki

Ażurkowe Naleśniki

Ażurkowe naleśniki, kiedyś gdzieś widziałam zdjęcie i postanowiłam zrobić. Wbrew pozorom są łatwe do wykonania. Efektowne - to fakt. Zastanawiam się tylko, czy to naleśniki z serem, czy ser z odrobiną naleśnika :) Uśmiech na twarzy dziecka najważniejszy:) 

Składniki na naleśniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżeczki cukru, płaskie
  • szczypta soli
  • mąka pszenna


Dodatkowo:
Ser biały zmiksowałam z cukrem na gładki krem.


Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe zawsze robię na tzw. oko. Wbijam jajka, wlewam mleko i wodę, wsypuję cukier i miksuję. Dodaję po trochu mąkę, tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję cista. Jak sypnie mi się za dużo mąki i ciasto zrobi się za gęste, to dolewam mleka, a jak za rzadkie, to dosypuję mąkę. Czasami zamiast wody mineralnej dodaję jakiś kolorowy napój gazowany, np. Fanta, Schweppes - wtedy naleśniki zyskują delikatny, lekko wyczuwalny posmak danego napoju. Smażę naleśniki na patelni z teflonową powłoką, posmarowaną bardzo cienką warstwą oleju. Ażurkowe smaży się jeszcze łatwiej niż klasyczne. Ciasto przelałam do butelki z dziubkiem, można reż do rękawa cukierniczego. Następnie na patelni rysujemy wzorki. Można takie serduszko, albo kratkę, tak jak widać na zdjęciu głównym. Smażymy z obu stron, po czym przekładamy na talerz.
Usmażone naleśniki  składamy na pół i zwijamy, lub zwijamy bez uprzedniego składania i szprycą wciskamy w szpary zmiksowany ser biały z cukrem. Ja na wierzch ułożyłam malutkie kleksiki z musu truskawkowego, którego przepis znajdziecie tu
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

października 12, 2013

Ciasteczka Lawendowe z Żurawiną

Ciasteczka Lawendowe z Żurawiną

Składniki:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lawendy (kwiatów)
  • otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść suszonej żurawiny, posiekanej

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek o grubości 3,5 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Chłodne ciasto wyjąć. Pokroić na 5-7 mm plasterki. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli będą troszkę niekształtne, to nic nie szkodzi, w czasie pieczenia kształt się wyrówna. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić na kratce.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


października 08, 2013

Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową

Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową

Mój pierwszy murzynek! Czekolada i wiśnie połączenie idealne! Przepis z Kwestia Smaku.
Wykonanie - szybkie i proste! Smak.....mmmmmniam! Czekoladowy, mokry i nie mega słodki - dla mnie super!




Składniki:
  • 200 g masła
  • 265 g cukru (1 i 1/3 szklanki)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu, czy syropu)+ 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni
Na polewę:
  • 50 - 100 g czekolady

Wykonanie:
  • Na początku rozmroziłam wiśnie na sitku, odsączyłam sok, wiśnie osuszyłam.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik nagrzałam na 180 stopni.
  • Na małym ogniu w rondelku roztopiłam masło, dodałam cukier, cukier waniliowy i kawę. Wszystko razem rozmieszałam, po czym zestawiłam z ognia i dodałam posiekaną czekoladę. Co jakiś czas mieszałam do jej rozpuszczenia. Na końcu dodałam sok z wiśni. Odłożyłam pół szklanki masy na polewę.
  • Do reszty masy dodałam żółtka, wymieszałam i odstawiłam.
  • W tym czasie do drugiej miseczki przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, którą dodałam w trzech partiach do masy czekoladowej, po każdym wsypaniu dokładnie przemieszałam łyżką. 
  • Białka ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku partiach, delikatnie łącząc ją z masą.
  • Masę wyłożyłam do tortownicy. Wiśnie obtoczyłam w mące i powciskałam je w ciasto, część wiśni wcisnąłem głęboko, część płytko. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 40 minut. Po 35 minutach zaczęłam sprawdzać, czy upiekło się czy nie. Piekłam do tzw. suchego patyczka.
  • POLEWA: Do odłożonej masy na polewę dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Rozprowadzić po cieście.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

października 07, 2013

Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy

Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy

Torcik z przepisu Doroty Świątkowskiej. Już po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że będzie mega słodkie, czyli nie dla mnie, ale dzieci były zadowolone! Testowałam ciasto na trójce dzieci i smakowało :) Mój wybredny syn powiedział, że w życiu nie jadł tak pysznego kremu i poprosił, żebym z tym kremem zrobiła mu tort na urodziny:) Wczoraj u mnie był Dzień Czekoladocholików i ten torcik idealnie pasował na tą okazję. Jeśli chodzi o trudność tego torcika, to jak dla mnie proste. Bałam się kremu, że może mi nie wyjść, bo nigdy nie robiłam tego typu kremów - niespodzianka! Banalnie proste! Zachęcam Was do zrobienia tego tortu!
Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :)




Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:
  • 50 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru drobnego
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W rondelku roztopiłam masło z posiekaną czekoladą, wymieszałam i zostawiłam do przestudzenia. W tym czasie przesiałam mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubiłam jajka w całości razem z cukrem na puszystą pianę, do której małą stróżką wlałam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksując dalej dodałam ekstrakt z wanilii, na końcu dodałam mąkę i wymieszałam mikserem na bardzo małych obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia.




Składniki na ciasto czekoladowe jasne:
  • 50 g białej czekolady, posiekanej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru drobnego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
W rondelku roztopiłam masło z posiekaną czekoladą, wymieszałam i zostawiłam do przestudzenia. W tym czasie przesiałam mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubiłam jajka w całości razem z cukrem na puszystą pianę, do której małą stróżką wlałam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksując dalej dodałam ekstrakt z wanilii, na końcu dodałam mąkę i wymieszałam mikserem na bardzo małych obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia.


Krem z mlecznej czekolady i kawy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 350 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę wlałam do rondelka i doprowadziłam do wrzenia. Po tym czasie zdjęłam z palnika i dodałam posiekaną czekoladę, odstawiłam na chwilę, po czym mieszałam do jej roztopienia, dodałam kawę. Całość wystudziłam i wstawiłam na całą noc do lodówki ( minimum 12 h).
Przed samym przełożeniem tortu ubiłam końcówkami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:)


Dodatkowo:
  • 4 opakowania cukierków Malters (ok.120 g każde opakowanie)- ja użyłam czekoladowych kulek z Biedronki (w mlecznej czekoladzie)

WYKONANIE:
Ciasta upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia rano upieczone blaty czekoladowe przekroiłam na pół. Ubiłam krem, którym przełożyłam moje 4 blaty czekoladowe, w kolejności: ciemny, krem,jasny, krem, ciemny, krem, jasny krem na wierzch i na boki. Cały torcik razem z moim synem obłożyliśmy czekoladowymi kulkami:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


października 06, 2013

Cynamonowe Drożdżówki

Cynamonowe Drożdżówki

Bułeczki w piekarniku, a w domu unosi się zapach cynamonu....bosko! Smak - dla nas rewelacja!




Składniki na 16 drożdżówek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g masła roztopionego

Nadzienie:
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Opcjonalnie:
  • cynamonowa kruszonka





Wykonanie:
Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto, które pędzelkiem posmarowałam roztopionym masłem, które posypałam mieszanką cukru i cynamonu, następnie zawijałam drożdżówki tak jak widać na zdjęciach. Piekłam w 200 stopniach około 15 - 20 minut. W sumie bardziej na oko:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)














Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger