lipca 31, 2014

Lemoniada ponoć Amerykańska

Lemoniada ponoć Amerykańska

Jakiś czas temu ten przepis chodził za mną, dosłownie. Wszędzie się wyświetlał w internecie. Pomyślałam, że skoro z synem lubimy cytryny to czas najwyższy się zabrać za ten napój, upał tym bardziej motywował do działania. Przepis zobaczyłam u przemiłego Pana, który w sieci prowadzi kanał Deserek TV. Lemoniada mocno orzeźwia i chłodzi, no i znika w ekspresowym tempie.



Składniki na 1 litr napoju:
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody mineralnej niegazowanej
  • 10 łyżeczek cukru - ja dodałam troszkę więcej
  • listki z dwóch gałązek świeżej mięty
Wykonanie:
Cytryny musimy sparzyć. Miętę myjemy, obrywamy listki z gałązek, wkładamy do szklanki i zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody, szklankę przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na około 10 minut, w połowie czasu możemy zamieszać wywar. Cytrynę kroimy w ósemki, które dodatkowo przecinamy na połowę. Do blendera wrzucamy cząstki cytryny (razem ze skórką), wlewamy wywar razem z miętą, dosypujemy cukier i część wody. Wszystko razem miksujemy dokładnie. Dolewamy pozostałą wodę i miksujemy jeszcze chwilę. Powstałą "pulpę wodną" przelewamy przez sitko do dzbanka. Dzbanek wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

lipca 31, 2014

Drożdżówki z Serem i Jagodami

Drożdżówki z Serem i Jagodami

Drożdżówki z jagodami, z których nie wylewają się jagody - to jest to! Pyszne, delikatne i długo zachowujące świeżość. Do dzieła Kochani!


Składniki na 12 szt:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g masła roztopionego
  • 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu

Nadzienie serowe:
  • 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g)
  • 1 żółtko
  • domowy cukier z wanilią do smaku
  • garść jagód (mogą być mrożone)
Dodatkowo: 

Słowo kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków.

Wykonanie:
Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem, odrobinę zagarniając mąkę i ten rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na które wysypałam jagody. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam po upieczeniu nie smarowałam niczym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

lipca 30, 2014

Mrożone Kakao Alexa

Mrożone Kakao Alexa

Przedstawiam Wam Mrożone kakao pomysłu mojego prawie czternastoletniego syna. Smakuje rewelacyjnie! Smakuje i dorosłym i dzieciom. Jeśli pijecie mrożoną kawę, dlaczego więc nie zrobić dzieciom mrożonego kakao? Przez to kakao nie nadążam kupować mleka :)



Składniki na 2 duże szklanki:
  • ok. 400 ml mleka
  • 4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego dla dzieci
  • 3 kostki lodu
  • przyprawa do kawy i deserów Kamis

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy wszystko razem. Przelewamy do szklanek. Kakao wypijamy, a powstałą piankę wyjadamy łyżeczką. Mój Alex tak robi :) 
SMACZNEGO życzy ALEX I BLONDYNKA :)

/*post zawiera lokowanie produktu - Blender Mix&Go Kitchen Russell Hobbs/

lipca 30, 2014

Mrożona Kawa z Mlekiem

Mrożona Kawa z Mlekiem

Na początek napiszę jaką kawę lubię i ta wiedza wyjaśni Wam dlaczego nie dodałam do tej kawy ani lodów, ani bitej śmietany. Uwielbiam kawę czarną, bez cukru i mleka. Z mlekiem pijam tylko mrożoną. Kawa wychodzi pyszna, super pianka, którą można wyjadać łyżeczką. Wy oczywiście możecie dosłodzić kawę według gustu. Upał trwa, więc Kochani 30 sekund - kawa gotowa!


Składniki na 2 szklanki:
  • 375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki)
  • 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 3 kostki lodu
  • kto słodzi dodaje cukier :)
  • przyprawa do kawy i deserów Kamis - opcjonalnie

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera, zmiksowałam wszystko dokładnie, przelałam do szklanek i zaczęłam pić, a z każdą chwilą było mi coraz lepiej i lepiej w ten letni skwar :) Polecam!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

/*post zawiera lokowanie produktu - Blender Mix&Go Kitchen Russell Hobbs/

lipca 30, 2014

Udka z Kurczaka w Sosie Warzywno - Pieczarkowym

Udka z Kurczaka w Sosie  Warzywno - Pieczarkowym

Dobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam.


Składniki na 2 - 3 osoby:
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml wody
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz biały



Wykonanie:
Udka myjemy osuszamy, każde podudzie dzielimy na dwie części. Opruszamy solą, pieprzem z każdej strony. W woku rozgrzewamy olej, składamy mięso i smażymy 30 minut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa nakładamy na talerze. Ja podałam z ryżem udekorowanym natką pietruszki. Ryż układałam przy pomocy obręczy do potraw.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



/*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Whitestone Salento Ballarini/

lipca 30, 2014

Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem

Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem

Zupa inna niż wszystkie. Lekka, warzywna i sycąca. Lekko pikantna. Zdziwiłam się, bo moje dziecko, które nie przepada za warzywami zjadło cały talerz tej zupki.



Składniki na 4-6 osób:
  • 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone
  • 2 marchewki 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 1 mała czerwona papryka
  • 85 g chudej wędzonej szynki
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego
  • 1 listek laurowy Skworcu
  • 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 600 ml wody
  • 100 g brązowego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji


Wykonanie:
  • Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin, ale najlepiej przez całą noc. Namoczoną fasolę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby poziom wody sięgał 5 cm nad fasolą. Fasolę doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedzamy fasolę i starannie opłukujemy ją. 
  • Marchew, seler naciowy, szynkę, paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę ustawionym na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy pod przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek, marchew, seler, paprykę i całość dusimy jeszcze 2 minuty.
  • Dodajemy odcedzoną fasolę, szynkę, tymianek, listek laurowy, wodę i bulion i całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 1 godzinę aż fasola zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy.
  • Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 30 minut, aż fasola będzie zupełnie miękka.
  • Na koniec zupę doprawiamy do smaku, wyciągamy listek laurowy. Podajemy w ogrzanym, ciepłym talerzu. Zupę dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



/*post zawiera lokowanie produktu - Garnek linii Granitium Ballarini/

lipca 29, 2014

Orzeźwiające Smoothie Arbuzowo-Melonowe II

Orzeźwiające Smoothie Arbuzowo-Melonowe II

Drugie smoothie bez dodatku cukru i mleka. Mega orzeźwiające i świetnym smaku. To smoothie zabrałam na rolki. Podczas jazdy popijałam je i nie brakowało mi wody, bo orzeźwiało idealnie. Polecam!


Składniki na ok. 500 ml:
  • 1/2 melona (u mnie żółty)
  • kilka dużych kostek zamrożonego arbuza
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam. Napój od razu jest gotowy do spożycia. Jeśli po jakimś czasie zacznie oddzielać Wam się sok, wystarczy wstrząsnąć!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu - Blender Mix&Go Kitchen Russell Hobbs/

lipca 29, 2014

Gulasz Wieprzowy z Groszkiem, Rozmarynem i Miętą

Gulasz Wieprzowy z Groszkiem, Rozmarynem i Miętą


Gulasz z woka? Czemu nie! 


 

Składniki:
  • 50 g wieprzowiny bez kości (ja użyłam łopatki)
  • 2 marchewki
  • 15 dag groszku 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 gałązki mięty
  • sól
  • pieprz




Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie obtaczamy w mące. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, na której musimy zeszklić cebulę i czosnek. Dodajemy obtoczone mięso i obsmażamy. Wlewamy niewielką ilość wody i odskrobujemy to co nam przywarło, jeśli tak jak mi nic nie przywarło dolewamy tyle wody, aby mięso było przykryte.Zagotowujemy, dusimy 10 minut. Dodajemy marchewkę, groszek, posiekany rozmaryn i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Gulasz podałam z puree ziemniaczanym, które ułożyłam przy pomocy obręczy do potraw.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

 


/*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Whitestone Salento Ballarini/

lipca 28, 2014

Orzeźwiające Smoothie Melonowo-Arbuzowe z Chia

Orzeźwiające Smoothie Melonowo-Arbuzowe z Chia

Smoothie idealne na trening. Jeśli chodzi o mnie spełniło moje główne kryteria. Jest odżywcze dzięki nasionom Chia. Nie jest zbyt słodkie, za to orzeźwiające i świetnie zaspokaja pragnienie. Dla mnie super! Smoothie to można spokojnie wypić przed, w trakcie, ale również po treningu. U mnie wpisuje się do stałego menu. 

 
Składniki na około 500 ml:
  • 1/2 melona (u mnie był to żółty)
  • kilka dużych kostek zamrożonego arbuza
  • 1 gałązka świeżej mięty (same listki)
  • 1 malutka garstka jagód
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka nasion Chia Skworcu (dzień wcześniej zalanych połową szklanki wody)
 

Wykonanie:
Nasiona Chia co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem smoothie zalewamy połową szklanką wody. Ja na trening wybierałam się rano, więc nasiona zalałam wodą wieczorem. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera (blendera) i miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy nasiona Chia i wstrząsamy w butelce lub mieszamy łyżką w misce i przelewamy do szklanek lub do butelki.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Jak widać osobiście sprawdzałam działanie podczas swojego treningu :)



/*post zawiera lokowanie produktu Blender Mix&Go Kitchen Russell Hobbs/

lipca 24, 2014

Shake Czekoladowo - Bananowy

Shake Czekoladowo - Bananowy

Czekoladowy, ulubiony smak prawie każdego dziecka. Shake Czekoladowy, na widok którego twarzy pojawił się uśmiech. Szybko, smacznie i zimno! To co? Miksujemy?


 

Składniki:
  • ok. 150 ml mleka
  • 1 banan
  • 2 gałki lodów czekoladowych
  • szczypta przyprawy do kawy Kamis
  • kakao do dekoracji

Wykonanie:
Do butelki miksera wlałam mleko, włożyłam połamanego na kawałki banana, dodałam szczyptę przyprawy do kawy i włożyłam dwie gałki lodów czekoladowych. Całość dokładnie zmiksowałam. Część przelałam do szklanki dla siebie, a resztę wypił mój syn, prosto z butelki :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu - Blender Mix&Go Kitchen - Russell Hobbs/

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger