stycznia 16, 2016

Stek Wołowy - Jak usmażyć stek wołowy?


Smażenia steków bardzo długo się bałam. W sumie niepotrzebnie, bo to kilka minut, dynamicznych minut. Nie jestem specjalistą w temacie steków, ale dobry stek potrafię przygotować. Metod przygotowania i smażenia mięsa jest wiele, w sumie każdy szef kuchni mówi co innego. Moim ulubionym jest Gordon Ramsey i to jego technika najbardziej przypadła do gustu. Wyszło prostko, szybko i jak smacznie. Stopień wysmażenia jaki lubimy najbardziej to medium rare. A Wy jaki stopień wysmażenia steka lubicie najbardziej?



Składniki:
  • 1 grubszy plaster wołowiny (u mnie rosbef ok. 120 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • grubo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól (u mnie jak zawsze himalajska różowa)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kawałek masła

Wykonanie:
Godzinę przed smażeniem wyciągnęłam mięso w lodówki i pozostawiłam na blacie kuchennym. 15 minut przed planowanym smażeniem mięso umyłam pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym i z obu stron oprószyłam świeżo zmieloną solą i pieprzem, boki również i wtarłam w mięso. Pozostawiłam na desce na 15 minut. Po tym czasie mocno rozgrzałam patelnię, na którą wlałam oliwę i rozgrzałam ją. Jak oliwa zaczęła dymić położyłam stek, słychać było skwierczenie. Obok ułożyłam nie obrane, ale zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Po 2,5 minutach obróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam kolejna 2,5 minuty. W międzyczasie wyciągnęłam z patelni czosnek, a na wierzch ułożyłam kawałek masła, które topiło się pod wpływem temperatury. Patelnię lekko nachylałam i polewałam mięso stopionym tłuszczem. Po upływie podanego czasu uniosłam mięso i obsmażyłam lekko boki. Stek wyłożyłam na deskę aby odpoczęło. Mięso odpoczywa tyle minut ile było smażone. W tym czasie soki równomiernie rozchodzą się po mięsie, dzięki czemu nabiera równomiernego koloru, jest soczyste. Na końcu wystarczy pokroić stek na plastry i ułożyć na talerzu. Ja podałam stek z papryką z bazylią z octem i kromką pełnoziarnistego chleba własnoręcznie upieczonego.
*aby uzyskać bardziej wysmażone mięso należy przedłużyć czas smażenia, im mniej mięso ugina się pod naciskiem tym jest bardziej wysmażone.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Ps. Stek smażyłam na patelni Lite Diamont firmy Woll.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger