Składniki:
- ziemniaki
- cebula
- boczek
- kiełbasa
- pieczarki
- pieprz
- vegeta
- papryka słodka
- oliwa
- ser żółty
- majonez
- ketchup
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kostkę. Boczek w cienkie paseczki. Pieczarki w plasterki. Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki, które smarujemy oliwą z oliwek. Do pierwszej wykładamy ziemniaki, do drugiej blaszki pieczarki, do trzeciej kiełbasę, boczek i cebulę. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki nam się zapieką wsypujemy je do dużej metalowej miski i mieszamy łopatką, doprawiamy vegetą, pieprzem i papryką, ponownie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Do ceramicznego naczynka układamy jedną warstwę mieszanki, na środek dodajemy łyżeczkę majonezu i łyżeczkę ketchupu, przykrywamy drugą warstwą mieszanki, całość posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy tak długo, aby wszystkie składniki były ciepłe i ser się roztopił.
Zapiekankę wyjadamy bezpośrednio z naczynka ceramicznego, podkładamy pod nie tylko deseczkę.
Mieszankę w misce możemy przechowywać do kilku dni w lodówce. W momencie, w którym dopadnie nas głód wyciągamy miskę, układamy warstwy i zapiekamy;)