- 1100 g szynki wieprzowej
- 1 płaska łyżeczka soli peklowej
- 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej
- 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu
- 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
super na kanapki i bez konserwantow
OdpowiedzUsuńzrobiłam ta szynkę jest boska!!!! trzymałam troszkę dłużej bo chciałam bardziej wilgotną - na 150 stopniach.
UsuńSuper!
Usuńma konserwanty - sól peklową,
OdpowiedzUsuńJa zamiast sól peklową dałam sól himalajską
OdpowiedzUsuńZrobiłam ponad dwa kg szynki trzymalam 2,5h i oczywiście przypraw tez odpowiednio więcej dodałam.
OdpowiedzUsuńTylko ja nie odstawialam szynki do lodówki, od razu wstawiłam wyszła pyszniutka. Szkoda tylko że te miesa po pieczeniu się kurcza:( zawartość mięsa w mięsie
Witam serdecznie!! Można upiec szynkę w rekawie foliowym? I tym samym darowac sobie podlewanie itp.
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale ja nie lubię tych rękawów, a podlewanie nie jest przecież kłopotliwe ;)
UsuńZrobiłam, smak idealny. Szyneczka ma piękny kolor jednak w środku zostało szare kółeczko :((((Jak może być tego przyczyna?
OdpowiedzUsuń