Jesteśmy mięsożercami. Lubimy mięso. Żeberka lubimy tylko ekstramięsne - jedna kość i dużo mięsa. Mmmm.
Składniki na 2 porcje:
- 2 żeberka ekstramięsne
- czosnek, duużo :) ok. 1 główka
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek
- słodka papryka
- oliwa z oliwek
- liść laurowy
- ziele angielskie
Wykonanie:
Żeberka myjemy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odrobiną tymianku. Delikatnie polewamy oliwą i obkładamy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, im dłużej tym lepiej. Po czasie oczekiwania pieczemy w temperaturze 200°C , hmmm zwykle piekę na wyczucie około 1,5 h, może dwie. Po prostu trzeba sprawdzać mięso aby było miękkie. W połowie pieczenie przewracamy mięso na drugą stronę.
SMACZNEGO !!!