marca 28, 2013

Piekielne żeberka



Jesteśmy mięsożercami. Lubimy mięso. Żeberka lubimy tylko ekstramięsne - jedna kość i dużo mięsa. Mmmm.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 żeberka ekstramięsne
  • czosnek, duużo :) ok. 1 główka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • słodka papryka
  • oliwa z oliwek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Wykonanie:
Żeberka myjemy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odrobiną tymianku. Delikatnie polewamy oliwą i obkładamy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, im dłużej tym lepiej. Po czasie oczekiwania pieczemy w temperaturze 200°C , hmmm zwykle piekę na wyczucie około 1,5 h, może dwie. Po prostu trzeba sprawdzać mięso aby było miękkie. W połowie pieczenie przewracamy mięso na drugą stronę.

SMACZNEGO !!!

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger