października 13, 2013

Ażurkowe Naleśniki


Ażurkowe naleśniki, kiedyś gdzieś widziałam zdjęcie i postanowiłam zrobić. Wbrew pozorom są łatwe do wykonania. Efektowne - to fakt. Zastanawiam się tylko, czy to naleśniki z serem, czy ser z odrobiną naleśnika :) Uśmiech na twarzy dziecka najważniejszy:) 

Składniki na naleśniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżeczki cukru, płaskie
  • szczypta soli
  • mąka pszenna


Dodatkowo:
Ser biały zmiksowałam z cukrem na gładki krem.


Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe zawsze robię na tzw. oko. Wbijam jajka, wlewam mleko i wodę, wsypuję cukier i miksuję. Dodaję po trochu mąkę, tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję cista. Jak sypnie mi się za dużo mąki i ciasto zrobi się za gęste, to dolewam mleka, a jak za rzadkie, to dosypuję mąkę. Czasami zamiast wody mineralnej dodaję jakiś kolorowy napój gazowany, np. Fanta, Schweppes - wtedy naleśniki zyskują delikatny, lekko wyczuwalny posmak danego napoju. Smażę naleśniki na patelni z teflonową powłoką, posmarowaną bardzo cienką warstwą oleju. Ażurkowe smaży się jeszcze łatwiej niż klasyczne. Ciasto przelałam do butelki z dziubkiem, można reż do rękawa cukierniczego. Następnie na patelni rysujemy wzorki. Można takie serduszko, albo kratkę, tak jak widać na zdjęciu głównym. Smażymy z obu stron, po czym przekładamy na talerz.
Usmażone naleśniki  składamy na pół i zwijamy, lub zwijamy bez uprzedniego składania i szprycą wciskamy w szpary zmiksowany ser biały z cukrem. Ja na wierzch ułożyłam malutkie kleksiki z musu truskawkowego, którego przepis znajdziecie tu
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger