czerwca 22, 2013

Truskawkowy Mus


A to jest Mus Truskawkowy, za którym szaleje mój kochany Syn:) Gdy truskawki mam już w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników.


Składniki na 5 słoików po 500 ml:
  • 2,4 kg truskawek
  • 0,8 kg cukru
  • 2 torebki żelfix, dżemix lub konfiturex
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam do woka z teflonową powłoką i smażę na małym ogniu. Jak już zaczną się delikatnie gotować wsypuję torebkę żelfix`u i cukier. Trzymam na ogniu kilkanaście minut, po czym przekładam do wyparzonych słoików, szybko zakręcam i odwracam wieczkiem do dołu, układając na rozłożonej ściereczce. Po wystygnięciu układam na półce.
Znowu szybko,smacznie, a w tym przypadku trochę więcej do mycia, ale to nic:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

* można zrobić wersję mniej słodką używając żelfix 3:1 i dodać mniej cukru.

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger