stycznia 07, 2014

Dwukolorowy Sernikobrownie z Musem Truskawkowym


Święta bez Sernika to jak choinka bez prezentów. Przedstawiam Wam mojego sernika, który pojawił się na Świątecznym stole. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku. W wykonani jest prosty i mało pracochłonny. Namawiam was do upieczenia tego sernika - warto!




SKŁADNIKI:
Spód brownie:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały)
  • 2 duże jajka
  • 50 - 70 g zmielonych płatków migdałów
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego ( ja podobnie jak autorka użyłam sera w wiaderku President)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

Mus truskawkowy:
  • 400 g mrożonych truskawek
  • 1/4 szklanka cukru

Wykonanie:
Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 20x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia.

  • W pierwszej kolejności przygotowałam mus truskawkowy. Truskawki wyłożyłam do rondelka, zasypałam cukrem i podgrzewałam na gazie około 15 minut. Po tym czasie całe truskawki przecisnęłam przez praskę do drugiego rondelka i podgrzewałam jeszcze chwilkę. Zestawiłam z ognia i zabrałam się za przygotowywanie spodu brownie.
  • Spód brownie: Piekarnik nagrzałam do 175 stopni. Połamaną na kosteczki czekoladę i masło włożyłam do rondelka, po roztopieniu składników, zestawiłam z ognia, dodałam cukier, wymieszałam i odstawiłam do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodałam jajka, wymieszałam mikserem na małych obrotach. W osobnej misce wymieszałam zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę składników sypkich wsypałam do masy jajeczno - czekoladowej i wymieszałam na jednolitą masę, którą wyłożyłam na dno tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do nagrzanego piekarnika  i piekłam około 15 - 20 minut. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem masy serowej.
  • Masa serowa: Ser krótko zmiksowałam z mąką i cukrem. Następnie dodałam jajka, po każdym jajku przemiksowałam i ziarenka z laski wanilii. Masę podzieliłam na pół o do każdej połówki dodałam roztopioną czekoladę białą i ciemną. Czekolada może być ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę rozpuszczałam w kąpieli wodnej.
  • Po  15 - 20 minutach pieczenia wyciągnęłam ciasto brownie, na które wylałam masę z ciemną czekoladą, na którą delikatnie wyłożyłam łyżką masę z białą czekoladą, a na koniec łyżeczką poukładałam kleksy z musu truskawkowego. Całość wstawiłam do piekarnika i piekłam około 50 minut. Po upieczeniu masa powinna być zastygnięta, wtedy piekarnik wyłączyłam i nie otwierając piekarnika studziłam 10 minut, po tym czasie stopniowo rozchylałam drzwi piekarnika. Można podawać od razu po wystudzeniu, ale lepiej wstawić do lodówki na minimum 2 godziny aby nabrało lepszej konsystencji.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

5 komentarzy:

  1. poproszę dla mnie kawałek :) a właściwie całą blaszkę! :) uwielbiam serniki a już z brownie i jeszcze z malinami :) to musi być niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Martuś, z musem truskawkowym:) Z malinami zrobię niebawem ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super! ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam go już kilkakrotnie. Zarówno z musem truskawkowym, jak i malinowym. W obu wersjach jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger