marca 17, 2014

Sernik z Brzoskwiniową Niespodzianką


Jak widać sernik można podawać na różne sposoby. Dlatego postanowiłam galaretkę ukryć w środku sernika, tu idealnie się przydała Forma silikonowa Monamour ze sklepu Garneczki - wyszło efektownie i pysznie. Mało skomplikowane i pracy przy nim niewiele. Polecam,bo warto!




Spód:
Musimy upiec biszkopt z 2 jajek z tego przepisu
Sernik robiłam w wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm, biszkopt piekłam w prostokątnej i po upieczeniu i wystudzeniu wycięłam go na wielkość wspomnianej tortownicy.

Masa serowa:

  • 700 g sera do serników w wiaderku Piątnica
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w puszce
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wody. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, odkładamy na bok dwie połówki na bok. Resztę brzoskwiń kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy je do małej miseczki i zalewamy galaretką brzoskwiniową, wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.
Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250 ml wody i przelewamy do silikonowej formy Monamour ze sklepu Garneczki i odstawiamy do lodówki.
Kiedy mamy już upieczony biszkopt i galaretki stężałe zabieramy się za masę serową. Twaróg miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. Na dnie układamy biszkopt, boki obkładamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Na biszkopt wylewamy odrobinę masy serowej, na którą delikatnie wykładamy brzoskwinie w galaretce, całość zalewamy masą serową. Na którą układamy galaretkowe serduszka. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger