- 2 białka ubić na sztywno
- 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać:
- 2 żółtka z łyżką wody
- Wszystko razem wymieszać łyżką z:
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli do białek
Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut.
Wlasnie pieke z tego przepisu zobaczymy co wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki! Na pewno wyjdzie! Czekam na relacje z efektów :)
Usuń