Ciasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy macadamia, bo skoro to ciasto milionera to pasowałoby dodać coś ekstra, a orzechy macadamia to jedne z najdroższych orzechów świata i tak też zrobiłam. Źródło: Moje Wypieki.
Kruchy spód:
- 175 mąki przennej
- 125 g masła, pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru trzcinowego Skworcu
MASA TOFFI:
- masa krówkowa kajmak Helio (osobiście użyłam tej)
W tym przypadku poszłam na łatwiznę, nie chciało mi się gotowa mleka skondensowanego i użyłam gotowej masy. Jeśli macie ochotę zamiast masy kajmakowej możecie mleko skondensowane słodzone gotowa na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. Wybór należy do Was ;) Masę kajmakową wylewamy na upieczony spód.
MASA CZEKOLADOWA:
- 130 g gorzkiej czekolady
- 55 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki masła
DODATKOWO:
- orzechy macadamia Skworcu
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, podczas rozpuszczania czekolady dodawałam po kawałeczku masło. Masę czekoladową wylałam na warstwę kajmaku, na końcu powciskałam orzechy macadamia. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)