Źródło przepisu: Kulinarne Szaleństwa Margarytki, sposób wykonania, mój własny :)
- 1200 g schabu w kawałku
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
SOS:
Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw, ciasno zawinęłam w folię spożywczą, włożyłam do lodówki i zapomniałam o schabie na trzy dni. Można piec na drygi dzień, ja nie miałam kiedy i dlatego dopiero piekłam trzeciego dnia :) Jak piekłam? Mięso wyciągnęłam z folii spożywczej i przełożyłam na folię aluminiową i ciasno nią owinęłam mięso. Włożyłam do teflonowej formy, podlałam wodą. Podlałam tylko tyle, aby woda pokrywała dno formy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego, no właśnie. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 1h 10 minut. W trakcie pieczenia jeszcze raz mięso podlałam wodą. Po tym czasie wyciągnęłam formę z mięsem na blat, mięso wyłożyłam na talerz i odwinęłam z folii, powstały sos z formy przelałam do szklanki i zostawiłam wszystko do ostygnięcia. Mięso kroiłam dopiero na 12 godzinnym leżakowaniu w lodówce. Jedną z przyczyn było, to że piekłam je po prostu późnym wieczorem, a dodatkowo chciałam, aby mięso porządnie odpoczęło :)
Na drugi dzień pokroiłam schab na centymetrowe plastry. Sos powstały podczas pieczeni w lodówce przybrał formę luźnej galarety, więc wyłożyłam go na rozgrzaną patelnię i rozpuściłam, dodałam 2 płaskie łyżki chrzanu z imbirem, wymieszałam, i odrobinę zredukowałam płyny. Na koniec do sosu włożyłam plastry schabu, przykryłam patelnię i poddusiłam kilka minut w połowie czasu przekręciłam plastry na drugą stronę. Schab tak jak widać podałam z ziemniakami i marynowanymi kurkami. Dla mnie pysznie!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Tak wyglądał sos powstały podczas pieczenia mięsa, oczywiście po wyjęciu z lodówki:)
/*post zawiera lokowanie produktu - Patelnia Ballarini linii Salento White Stone/