- 1100 g szynki wieprzowej
- 1 płaska łyżeczka soli peklowej
- 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej
- 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu
- 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu
Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystko razem wymieszałam i mieszanką natarłam mięso. Szczelnie zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 3 dni. Po trzech dniach przełożyłam mięso na folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło.
PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI:
- 3 średnie ziemniaki
- 1 łyżka chrzanu wasabi
- 1 łyżka masła
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę.
SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ:
- 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA
- 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO
- 1 łyżka syropu klonowego Skworcu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
W rondelku na małym ogniu rozpuściłam masło, następnie dodałam chrzan z żurawiną, musztardę i syrop klonowy. Cały czas podgrzewałam. Wymieszałam wszystko razem i dodałam śmietanę oraz przyprawy. Nie doprowadziłam do zagotowania się sosu.
DODATKOWO:
- pietruszka posiekana
- Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Podanie:
Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy słodko-kwaśnej.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!