- 450 g brokuła mrożonego lub jeden świeży
- ok. 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu)
- zioła prowansalskie
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam go al dente, dosłownie kilka minut. Formę ceramiczną nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam różyczki brokuła. Same różyczki, bo poodcinałam wszystkie grube "łodygi". Brokuła posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polałam sokiem z cytryny i kremówką, na wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu. Smakowało bardzo :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)