- 5 ostrych papryczek suszonych (ja użyłam świeże papryczki pepperoni 2 czerwone średnie, 1 żółta średnia, 4 zielone małe)
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek świeżego imbiru (ja użyłam 1 łyżeczkę mielonego)
- 200 g cukru
- 125 ml octu winnego greckiego (0,5 szklanki)
- 375 ml wody (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Skworcu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
lutego 05, 2015
Słodko - Ostry Sos Chili
7 komentarzy:
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!
Super sprawa taki sosik :)
OdpowiedzUsuńzrobiłem przed chwilą, zostawiłem większość pestek z chili i dlatego proporcje reszty zwiększyłem do 1,5x (a mąki to ponad 2x więcej dałem bo sos wyszedł trochę za rzadki). spróbowałem jeszcze na ciepło i co mogę powiedzieć - SUPER, identyczny jak ze sklepu:) dobry przepis, pozdrawiam kuba
OdpowiedzUsuńPS polecam rękawiczki, palce od papryki pieką mnie już od godziny a do delikatnych nie należę hehe
Hehe, super, że Ci smakuje, polecam ten sos użyć też zamiast sosu pomidorowego na spód pod składniki. Co do krojenia Mój Drogi, Blondynka wrzuca papryczki do kielicha blendera i miksuję, tak więc polecam tą metodę, szybko i bezboleśnie :D
Usuńa czy ten grecki ocet winny można zastąpić zwykłym?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić innym octem winnym.
UsuńSuper przepis. Sos robi się szybko i smakuje wybornie. Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńBlondynka wita Blondynkę :) Właśnie wykonałam sos i jestem zachwycona. Robi się szybko a smak dokładnie taki, jakiego oczekiwałam.
OdpowiedzUsuńMam swoje papryczki ostre i nie wiedziałam co z nimi począć. Robiłam z podwójnej porcji, dodałam ocet jabłkowy zamiast winnego, zapasteryzowany i mam nadzieję,że przetrwa kilka tygodni.