czerwca 17, 2015

Lody Malinowe Domowe


Mmmmoje ulubione! Malinlove moje :) Podoba mi się kolor i ten smak i takie delikatne i kremowe! Musicie, ale to musicie zrobić te lody i już! przepis jest ten sam co przy jeżynowych, które publikowałam dwa dni temu, ale musiałam, musiałam Wam pokazać te malinowe :) Źródło tak samo jak w przypadku jeżynowych to Moje Wypieki.


Składniki:
  • 400 g malin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami)
  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 210 g cukru kryształu
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO:

Wykonanie:
Do rondelka wlałam mleko, wodę i wsypałam cukier i na małym ogniu podgrzewałam do momentu aż cukier się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wystarczy mieszankę malinową wlać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją Waszego sprzętu. Lody na koniec przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin. Potem po wyciągnięciu ich musimy dać im dosłownie 1-2 minutki i możemy formować miękkie kulki. Konsystencja lodów tak przypadła mi do gustu, że zrobiłam też jeżynowe, które widać na którymś zdjęciu, to ten ciemniejszy lód. Ale o jeżynowych opowiedziałam tutaj
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

1 komentarz:

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger