października 27, 2015

Sernik z Likierem Czekoladowym i Kawałkami Czekolady


Eksperyment, a jaki dobry. Ba! Pyszny! Zniknął w jeden dzień. Smak czekoladowy, mimo, że czekolady do niego nie poszło dużo. Alkohol? Nie zdominował smaku, a wręcz zachwycił. Likier ma 15%, więc mój nastolatek pochłonął połowę i nic mu nie było :) Kochani warto upiec, na imprezie albo spotkaniu rodzinnym rozkochacie kubki smakowe Waszych gości, poważnie! Tym razem pokazałam Wam krok po kroku jak z brzydkiego sernika zrobić ładny sernik :) Zapraszam!


Spód ciasteczkowy:
Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale jak zrobić taki spód. Ciastka wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na piasek, wsypałam kakao i wlałam rozpuszczone masło i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam taki mokry ciasteczkowy "piasek". Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, który wypuściłam poza tortownicę. Do środka wysypałam ciasteczkowy mokry "piasek" i ugniotłam go łyżką, robiąc wysokie boki. Tortownicę wstawiłam do lodówki.


Masa serowa:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego (ja użyłam twarogu
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 250 ml likieru czekoladowego (ja użyłam likier Chocotella Dalkowski
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 110 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej





Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Na końcu wsypałam posiekaną czekoladę i wmieszałam ją w masę. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i piekłam przez około 60-75 minut. Studziłam go w uchylonym piekarniku, a potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową, ozdobiłam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami.


Polewa Czekoladowo - Kawowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 10 g masła

Dekoracja:
Śmietankę wlałam do rondelka, a do niej miód, kawę. Zagotowałam wszystko i doprowadziłam do wrzenia. Oczywiście co jakiś czas mieszałam. Zestawiłam rondelek z ognia i wrzuciłam mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Lekko przestudzoną polewą polałam sernik. Tak jak już wspomniałam udekorowałam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger