Składniki na 2 osoby:
- 200 g makaronu czekoladowego (połowa opakowania)
- 250 g sera białego (1 kostka)
- ok. 50 ml śmietanki kremówki
- 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych)
- 1 garść jeżyn (użyłam mrożonych)
- 1 garść jagód (użyłam mrożonych)
- migdały w płatkach
- cukier
- sok z cytryny
Wykonanie:
Makaron ugotowałam w lekko posłodzonej wodzie. Owoce wcześniej rozmroziłam. Truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, dodałam cukru do smaku i 2 łyżki soku z cytryny. Na małym ogniu podgrzewałam do czasu zgęstnienia musu. Ser wrzuciłam do blendera i zmiksowałam do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, posłodziłam do smaku i dolałam tyle kremówki, aby konsystencja stała się lekko "luźna", ale nie płynna. Płatki migdałowe uprażyłam lekko na suchej patelni. Jak już wszystko było gotowe zabrałam się za podanie.
Ugotowany i odcedzony makaron przełożyłam do miski. Wlałam do niego mus truskawkowy i wymieszałam tak aby mus pokrył cały makaron. Na talerz wyłożyłam der biały i rozsmarowałam po dnie, aby utworzył grubszą warstwę, na ser wyłożyłam makaron z musem, posypałam wcześniej rozmrożonymi owocami i płatkami migdałów.Dodatkowo wierzch oprószyłam cukrem pudrem, ale tylko odrobinkę.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)