- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 300 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 gramy drożdży świeżych
- 250 ml wody
Wykonanie:
Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłą wodą i odczekałam kilka minut, aż drożdże ruszą. Do miski wsypałam obie mąki i sól. Następnie wlałam drożdże z wodą i wymieszałam wszystko razem i zagniotłam ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i zostawiłam na blacie kuchennym na całą noc, ok 12- 18 godzin. Formę do chleba wysmarowałam olejem i oprószyłam otrębami żytnimi ( można pszennymi). Po tym czasie ciasto przełożyłam do formy do chleba (można do keksówki), oprószyłam po wierzchu mąką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Na dno piekarnika wsypałam szklankę kostek lodu. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze ok. 30-40 minut.