lutego 05, 2013

Babeczki kruche z kremem waniliowym



Źródło: Notes Rodzinny
SKŁADNIKI na ok 12 szt:

  • 12 dag mąki pszennej
  • 6 dag masła
  • 4 dag cukru pudru
  • 2 surowe żółtka

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki  i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką .

KREM:
250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę)
250 ml serka maskarpone
1/4 szkl cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii


PRZYBRANIE:

  • 100 g mlecznej czekolady startej na tarce na grubych oczkach
  • galaretka
  • banan

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka wanilii. Serek mascarpone zmiksować kilka sekund w osobnej misce i dodawać go po łyżce do śmietanki i szybko zmiksować. Na koniec dodać startą czekoladę. Galaretkę rozpuścić w płaskim naczyniu, poukładać banany pokrojone w plastry i pozwolić stężeć. Do upieczonych i wystudzonych babeczek włożyć po małej kosteczce galaretki, na nią szprycą wycisnąć krem straciatella, na wierzch położyć banana w galaretce i posypać startą czekoladą.
Smacznego:)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger