kwietnia 08, 2013

Babka z dżemem


Dziś coś prostego. Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka.

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki dżemu
  • aromat dowolnie wybrany
  • 1 łyżeczka sody
  • bakalie
  • jabłka pokrojone w kostkę, obtoczone w mące
Wykonanie:
Hmm cóż mogę tu napisać:) Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy do połączenia składników, na końcu wrzucamy jabłka i bakalie i mieszamy już łyżką. Przelewamy do formy prostokątnej, tortownicy albo formy na babkę i pieczemy w temperaturze ok.200°C do 40 minut.
SMACZNEGO !!!

6 komentarzy:

  1. Hmmmm....... do wypróbowania :) lubię bardzo takie "jedno miskowe" przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest bardzo fajne, mokre. Przepis można dowolnie modyfikować, zmieniać, dodawać, kolorować, można przełożyć ciasto powidłami, każdy pomysł można wprowadzić w życie! Ja piekłam już tak wiele wersji tego ciasta, że nie jestem w stanie zliczyć - za każdym razem efekt był świetny!

      Usuń
  2. Właśnie ciacho siedzi w piecu !!!! zrobiłam z orzechami mam nadzieję że wyjdzie i będzie smaczne!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyjdzie na pewno! Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami po degustacji;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto PYSZNE!!!!!!! przepis zostaje już na zawsze:) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Właśnie dodałam babkę z Twojego przepisu na swojego bloga,zapraszam do podglądnięcia!!!
      Pozdrawiam

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger