Składniki na ok 32 ciasteczka:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukierków, np.m&m
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wrzucamy do jednej miski. Do drugiej miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier i miksujemy razem. Potem stopniowo w częściach dodajemy do masła mąkę z sodą i mieszamy dalej. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, które następnie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy cukierki, lekko je wgniatając w ciasto. Ciasteczka pieczemy do 15 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)