lipca 22, 2013

Jogurtowy "Sernik" z Jagodami



Lubię desery lekkie. Przepis na ten jogurtowiec znalazłam na MW. Często zaglądam na stronę p.Doroty. Każdy jej przepis wychodzi idealnie. Ten przepis zobaczyłam już jakiś czas temu, przed wypróbowaniem go powstrzymywał mnie tylko brak jagód w domu, ale jak tylko kupiłam jagody od razu w mojej lodówce pojawił się ten Jogurtowy "Serniczek" z Jagodami :) Trudność wykonania? Banalnie prosty i jaki smaczny!



Składniki:
  • 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 130 g cukru pudru
  • 24 g żelatyny
  • 200 g śmietanki kremówki, schłodzonej
  • 350 g jagód. świeżych lub mrożonych
Wykonanie:
W dużej misce zmiksować jogurt z wanilią i cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie dodać do niej 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Masę włożyć na chwilkę do lodówki (masa szybko tężeje). W czasie , w którym masa jest w lodówce tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając nadmiar poza obręcz. Wyciągnąć masę jogurtową, wsypać jagody i wymieszać delikatnie. Na koniec wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki. W chwili jak masa zetnie się na wierzchu, przygotowujemy masę z serka mascarpone. 


Masa na wierzch:
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i powstałą masą smarujemy wierzch "serniczka".
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie serniki! Idealne na wakacyjne popołudnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i piękny! Dziękuję za nominację, przepraszam, ze do tej pory nie odpisałam, wkrótce to naprawię. Zostaję u Ciebie na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Serdecznie zapraszam, miejsca starczy dla wszystkich! Zapraszam również na mojego Fun Page`a na FB i polubienia go, oczywiście jeśli się spodoba ;) - tam też się troszkę dzieje:)
    Ps. Ja u Ciebie już nie jedną kawę wypiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wygląda z tym fioletowym wierzchem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie właśnie ten fioletowy wierzch tak urzekł, że koniecznie musiałam go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger