lipca 03, 2013

Szybkie Ciasto z Agrestem i Migdałami


W domu agrest z działki taty, a pomysłu na niego brak. Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio miałam w rękach agrest :) Powłóczyłam się po internecie i znalazłam przepis Moje Wypieki. Jeszcze chęci trzeba było znaleźć, a tego na internecie nie było :) Jej, jak ja się zbierałam do tego pieczenia, a jak przyszło co do czego to pracy było kilka minut :) 


Składniki:
  • 250 g miękkiej margaryny Kasia
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy
  • 3 łyżki bułki tartej (z małą górką)
  • 500 g agrestu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

 

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, jak dodamy wszystkie trzy na raz, to masa się zważy. 

Wszystkie sypkie składniki (oprócz bułki tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej.




Prostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą, w to wciskamy owoce agrestu, jeden obok drugiego. Owoce mają być zanurzone w cieście do połowy. Całość posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroimy na kwadraty.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger