Składniki:
- 250 g miękkiej margaryny Kasia
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy
- 3 łyżki bułki tartej (z małą górką)
- 500 g agrestu
- 3 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, jak dodamy wszystkie trzy na raz, to masa się zważy.
Wszystkie sypkie składniki (oprócz bułki tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej.
Prostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą, w to wciskamy owoce agrestu, jeden obok drugiego. Owoce mają być zanurzone w cieście do połowy. Całość posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroimy na kwadraty.