- 200 g wiórków kokosowych
- 100 ml śmietany kremówki
- 70 g cukru pudru
- 70 g masła
- kilka kropel aromatu rumowego
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Kremówkę i masło podgrzewamy w garnku do momentu,aż masło się roztopi. W misce wiórka kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.Kiedy masło się rozpuści, mieszankę kremówki i masła wlewamy do wiórków kokosowych, dodajemy aromat i mieszamy. Powstałą masę ugniatamy łyżką. Nabieramy masę łyżeczką i w dłoniach formujemy kulki, ugniatając mocno masę w dłoniach. Uformowane kulki układamy w zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki na min. 2 h. Można na całą noc tak jak ja to zrobiłam. Kiedy nasze kulki są już gotowe do polania czekoladą, przygotowujemy polewę, a raczej roztapiamy czekolady na parze lub w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie i układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki,aby czekolada zastygła. Wystarczy niecała godzina. Kiedy czekolada zastygnie, pozostaje nam tylko konsumpcja :) Są pyszne!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Ciekawi mnie, jak to smakuje. Ja robiłam masę bounty z mleka skondensowanego i wiórków kokosowych i była baaaardzo podobna do oryginału:)
OdpowiedzUsuńMój syn stwierdził, że podobny do oryginału. Wypróbuj ten przepis to porównasz, a wypróbuję Twój :)
Usuńgenialne :) wyglądają jak prosto ze sklepu :) pychota !
UsuńBoskość! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:D świetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńRajskie batoniki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Tylko u mnie w domu jak mówię rajskie batoniki to nikt nie wie o co chodzi, a jak mówię bounty to wszystko staje się jasne :)
UsuńMy wiemy o co chodzi, reklama sprzed lat :)
Usuńona tak fajnie mówiła Bałti - smak raju :) też pamiętam
UsuńYay jak pysznie wyglądają, wychodzi na to, ze są latwe w wykonaniu, nie trzeba wydawać pieniędzy na batonika za każdym razem gdy się chce :-) http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń