- 6 podłużnych biszkoptów (typu Ladyfingers)
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao gorzkiego
- 1 mała filiżanka mocnego naparu kawy
- biszkopty
- serek
- biszkopty
- serek
- biszkopty
- serek
- a wierzch posypujemy kakao
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!
Bawienie się czekoladą nie wiem dlaczego zawsze mnie relaksuje. Wcale nie muszę jej jeść, aby poczuć się dobrze. Czyżby tworzenie czekol...
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńMimo to nie traci na efektownym wyglądzie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :)
UsuńCzy zamiast serka mascarpone można używać innego?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z innym serkiem. Jednak uważam, że serek mascarpone ma swój specyficzny słodkawy smak, a w dodatku jest bardzo tłusty, co daje fantastyczny efekt smakowy, w dodatku nie oddziela się po zetknięciu z nasączonymi biszkoptami. Mogę się mylić w swojej opinii, ale takie mam zdanie na ten temat.Mam nadzieję, że Ci pomogłam choć troszeczkę.
OdpowiedzUsuńPs. Jeśli miałabym ryzykować z doborem innego serka osobiście wybrałabym ser ricotta.
Pozdrawiam serdecznie:)
wlasnie zrobilam to tiramisu ,''niebo w gebie'' dziekuje za przepis :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje! Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńMagdalenko a tylko te biszkopty pasują inne nie mogą być???
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie ;)
UsuńJeśli chodzi o biszkopty, to sprawa wygląda tak: biszkopty podłużne stosuje się do tiramisu dlatego, że najlepiej pochłaniają naszą kawę i podczas jedzenia zjadasz tak jakby kawową chmurkę, nie są drogie, bo małe opakowanie kosztuje ok.2,45 zł. Okrągłe biszkopty mają strukturę bardziej zwartą i jeśli chcesz użyć takich, chyba będziesz musiała je dłużej moczyć w kawie, żeby uzyskać podobny efekt. Jeśli nie masz dostępu do podłużnych - w ostateczności użyj tych okrągłych tylko mocz w kawie dużo dłużej niż podłużne. Wg mnie biszkopty okrągłe mają też odrobinę inny smak. Próbuj i podziel się wrażeniami :)
Pozdrawiam Serdecznie
Ja dzisiaj robiłam takie tiramisu tyle, że z brzoskwiniami (z puszki) i to o dziwo bez serka mascarpone, bo nie miałam pod ręką. Za to na ryzyko użyłam serka "Twój smak" Piątnicy, naturalnego. Ubiłam ok. 150 ml kremówki, dodałam 3 łyżki cukru pudru. Serek w smaku jest ogólnie lekko słony, jak to takie serki, więc go posłodziłam tak żeby było czuć, że jest trochę słodkawy, po czym dodałam go do ubitej śmietanki. Chwilę jeszcze pomiksowałam. Biszkopty miałam takie małe okrągłe, namoczyłam w syropie i układałam tak: biszkopty, serek, kawałki brzoskwiń, biszkopty, serek i na wierzch połowę brzoskwini. Polałam jeszcze trochę czekoladą, bo została po robieniu polewy na ciasto. Zostawiłam w lodówce na parę godzin. Wyszło na prawdę pyszne. Delikatnie słodkie, smak słony praktycznie niewyczuwalny. Syty, ale w smaku bardzo lekki :) Wyszły z tego takie dwie małe miseczki.
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńKoniecznie muszę go zrobić/
OdpowiedzUsuń