Co kryje się pod nazwą Spirulina?
Jest to niebieskozielona mikroalga. Spirulina, to handlowa nazwa sinic. Jej skład to 58-63% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów. Jest najbogatszym źródłem białka, które trawione jest w 85%, a na przykład białko pochodzące z wołowiny trawione jest w 20%. Spirulina zawiera najwięcej beta-karotenu i kwasów nukleinowych spośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych.
Spirulina zawiera:
- białko, zawartość trzykrotnie przewyższa to zawarte w wołowinie i rybach
- beta-karoten
- witaminy A,C,D,K,E
- łatwo przyswajalne żelazo, co przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów
- magnez
- jod
- selen
- potas
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
- kwas alfa-linolenowy
- kwas linolowy
- kwas eikozapentaenowy (EPA)
- kwas dokozaheksaenowy (DHA)
- chlorofil i fitocyjanina znajdująca się w spirulinie ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Ponadto fitocyjanina ma pobudzający wpływ na szpik kostny
- obniża stężęnie cholesterolu we krwii
- wzmacnia układ odpornościowy
- ma działanie antynowotworowe
- pomaga w leczeniu cukrzycy
- wspomaga odchudzanie (fenyloalanina ogranicza apetyt)
- pobudza procesy krwiotwórcze
- działa przeciwwirusowo
- usprawnia procesy metaboliczne
- poprawia funkcjonowanie narządu wzroku
- spirulina i jej wyciągi posiadają właściwości antyalergiczne
- oczyszcza nerki, wątrobę z toksyn
- osobom osłabionym
- z niedoborami żelaza
- stosującym diety odchudzające
- wegetarianom
- dzieciom
- kobietom w ciąży
- karmiącym matkom
- osobom z nadczynnością tarczycy
kiedyś robiłam sobie maseczki ze spiruliny oraz dodawalam ją do koktajli. Skończyłam jedno opakowanie i jakoś o niej zapomniałam...może pora powrócić :)
OdpowiedzUsuńsinic jeszcze nie chodowałam, narazie algi morskie ;)
OdpowiedzUsuń