lipca 24, 2014

Wieprzowina Pieczona z Warzywami


W zamrażarce znalazłam dwa kawałki łopatki. Jeden kawałek postanowiłam upiec. Dobrze się złożyło, bo niedawno kupiłam sobie kolejną książkę "Obiady rodzinne". W niej właśnie znalazłam przepis na Wieprzowinę Pieczoną z Warzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy.



Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu świeżego
  • 3 gałązki tymianku świeżego
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz 

Wykonanie:
Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu.

Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Polewamy octem balsamicznym i 3 łyżkami oliwy. Odstawiamy na bok na 30 minut (nie do lodówki).


Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy na duże kawałki. Resztę rozmaryny i tymianku rwiemy na kawałki. Całość musimy skropić oliwą i dodać warzywa do mięsa oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podlewamy 2 szklankami wody. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut. 


Ja mięso podałam z ryżem, który dzięki obręczom do potraw udało mi się ładnie ułożyć na talerzu. Obok ułożyłam pokrojone mięso i warzywa. Ryż polałam powstałym podczas pieczenia bulionem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger