lipca 24, 2014

Wieprzowina Pieczona z Warzywami


W zamrażarce znalazłam dwa kawałki łopatki. Jeden kawałek postanowiłam upiec. Dobrze się złożyło, bo niedawno kupiłam sobie kolejną książkę "Obiady rodzinne". W niej właśnie znalazłam przepis na Wieprzowinę Pieczoną z Warzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy.



Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu świeżego
  • 3 gałązki tymianku świeżego
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz 

Wykonanie:
Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu.

Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Polewamy octem balsamicznym i 3 łyżkami oliwy. Odstawiamy na bok na 30 minut (nie do lodówki).


Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy na duże kawałki. Resztę rozmaryny i tymianku rwiemy na kawałki. Całość musimy skropić oliwą i dodać warzywa do mięsa oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podlewamy 2 szklankami wody. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut. 


Ja mięso podałam z ryżem, który dzięki obręczom do potraw udało mi się ładnie ułożyć na talerzu. Obok ułożyłam pokrojone mięso i warzywa. Ryż polałam powstałym podczas pieczenia bulionem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

2 komentarze:

  1. Witam, jak naciąć mięso? Czy ocet balsamiczny jest niezbędny, można go czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nacięłam szpicem noża tak abym mogła wcinsnąć w te miejsca kawałki czosnku.

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger