listopada 30, 2014

Herbatka górska, czyli Gojnik (sideritis scardica)

 

Cz tu będzie przepis? Nie. Troszkę informacji. Troszkę moich myśli. Kto ma ochotę niech zostanie dłużej, będzie mi miło :)



Czym jest Gojnik scardica?
Jest to bardzo popularny napój w Grecji, Turcji, Macedonii i Albanii. Bułgarzy uważają, że Sideritis Scardica to ceniony afrodyzjak, nazywają go "bułgarską viagrą". Skoro to ziółko działa na Bułgarów, czy podziała na Polaków? Tu przydałaby się opinia jakiegoś pana :) Na mnie w tej kwestii nie podziałała :) W starożytnych czasach Gojnik stosowany był jako roślina zdolna do leczenia ran spowodowanych przez żelazną broń na polach walki. Brakło mi odwagi, aby sprawdzić to działanie :) Proszę, Wy tego też nie sprawdzajcie!



Wrażenia Blondynki:
Przyznam, że całkiem miłe wrażenia. Na co dzień nie pijam żadnych ziółek. Pijam zielone, czerwone i białe herbaty. Przez to moje popijanie, jestem przyzwyczajenie do smaku gorzkiego, korzennego, liściastego, że tak powiem smaku. Gojnik w pierwszej chwili zachwycił mnie wyglądem. Prawie półmetrowe gałązki wyglądają niesamowicie!  Kłosy z kwiatami nabierają dodatkowego wdzięku pływając we wrzącej wodzie. Parzyłam na dwa sposoby: na lenia i tak jak proponuje właścicielka zaprzyjaźnionego sklepu, w którym nabyłam tą herbatkę - Grecki Kiosk, czyli gotowanie całych gałązek z kwiatami przez kilka minut, ale o parzeniu za chwilkę. Do dziś nie mam pojęcia dlaczego nazywa się herbatką coś co w rzeczywistości jest ziołem? Smak? Przyjemny. Nie jest cierpki, nie jest gorzki, po prostu przyjemny i co najdziwniejsze przyciąga do tego stopnia, że filiżankę opróżniłam do ostatniej kropli. Napój jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. W najbliższym czasie zamierzam coś dorzucić do tej "herbatki". Co to jest to "coś"? Jeszcze nie wiem, może cytryna, a może coś innego? Na bieżąco będę informować na fan page`u bloga Blondynka Gotuje - zapraszam. Oprócz dobroczynnych właściwościach zdrowotnych, o których napisałam poniżej dowiedziałam się, że np. grecy pijają górską herbatkę zazwyczaj po posiłkach.



Właściwości zdrowotne:
  • stosuje się go na trawienie
  • pobudza układ krążenia
  • działa wspomagająco przy przeziębieniu, kaszlu, grypie i alergii,
  • ma zastosowanie w medycynie ludowej przy leczeniu ostrego i przewlekłego zapalenia oskrzeli, duszności, przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka, poprawia wydajność fizyczną uszkodzonej wątrobie,
  • zawiera znaczne ilości flawonoidów, tanin, przeciwutleniaczy, żelaza, cynku, potasu, kobaltu, sodu oraz olejków eterycznych.
Z tego wynika, że ta nasza herbatka jest wartościowa i korzystnie wpływa na ludzki organizm.


Pić, ale jak?
NA LENIA: 1-2 kwiatki, czyli jak ja to określam kłosy zalać gorącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez 3-5 minut.
NA SPOKOJNIE: 2-3 gałązki zalewamy wodą i gotujemy 2-3 minuty, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Tak jak wspomniałam wcześniej pijemy na ciepło lub na zimno. 

Ja będę ją pić nadal, bo dla mnie jest smaczna. Chciałabym poznać odpowiedź na to czy Górska Herbatka działa na moich rodaków płci przeciwnej jak ponoć działa na Bułgarów ;) 
POZDRAWIA Was SERDECZNIE
Wasza BLONDYNKA:)

5 komentarzy:

  1. Myślę, że to właśnie od picia tej herbatki bierze się gorący temperament u południowców...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie piłam, ale mnie zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy wpis. Szałwia libańska (gojnik) swoje niezwykłe właściwości lecznicze zawdzięcza wysokiej zawartości flawonoidów, podobnie jak w przypadku czystka. Flawonoidy są silnym antyoksydantem, zatem wspomagają organizm w przypadku wielu schorzeń i stanów zapalnych organizmu. W porze zwiększonej liczby zachorowań na grypę i przeziębienia, może być dobrym uzupełnieniem do leczenia konwencjonalnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wpis się podoba. Jeśli chodzi o czystek, dużo czytałam, dużo słyszałam, ale jeszcze nie miałam z nim nic do czynienia,ale pewnie i na czystek kiedyś przyjdzie czas :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Albańczycy piją ją z gałązką świeżego majeranku
      pozdrawiam

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger