Jak sprawić aby najzwyklejsza herbata smakowała wyjątkowo? Właśnie tak. Wystarczy tylko zaparzyć ją z kawałkiem kory cynamonu, dodać plaster świeżej pomarańczy i plasterek cytryny. Taką herbatę pija mój syn. Ja do swojej zamiast plastra świeżej cytryny dodałam plasterek cytrynki w rumie plus 1 łyżeczkę syropu z tego właśnie słoiczka ETERNO. Właścicielka tej firmy wiele razy wspominała o wyjątkowości cytrynek z rumem, opowiadając ciekawą ich historię. Nie rozumiałam, dlaczego tak się nimi zachwyca, do momentu, w którym nie otworzyłam słoiczka opatrzonego etykietą Cytrynki z Rumem. Teraz już wiem. Powinny być nazwane Magiczne Cytrynki z Rumem. Ich smak jest wart grzechu i to nawet nie jednego :) ETERNO, ETERNO, wciąż się pojawia na moim blogu, a ja wciąż się zachwycam ich produktami. Kochani, zachwycam, bo mają to co uwielbiam. Prosty i klarowny skład, pozbawiony konserwantów, 100% natura! Smak, każdy słoiczek to niespodzianka, jakże pyszna niespodzianka! Przyznam się Wam, że robiłam własną pigwę w syropie do herbaty i porównałam ją z pigwą do herbaty ETERNO, dałam do porównania kilku osobom, aby ocena była wiarygodna i Pigwa ETERNO wygrała. Jak oni to robią? Niech to zostanie ich słodką tajemnicą! Dodatkowym plusem dla mnie jest możliwość wykorzystania słoiczków i butelek po syropie do własnych celów. Etykiety z butelek bardzo łatwo schodzą, nie zostawiając śladów, a słoiczki są pozbawione etykiet, więc ja wykorzystuję butelki na np. ekstrakt waniliowy, który sama robię, na smakową oliwę, słoiczki na moje przetwory, czasami na przyprawy, ze względu na ich pojemność. No dobra, koniec tych peanów:) Wracamy do herbaty!
Składniki na 1 szklankę:
- 1 torebka zwykłej ekspresowej herbaty
- oczywiście wrząca woda do zaparzenia
- kawałek laski cynamonu Skworcu
- 1 plaster pomarańczy o grubości około 0,5 cm
- 1 plasterek Cytrynki z Rumem ETERNO
- 1 łyżeczka syropu ze słoiczka Cytrynek z Rumem
Wykonanie:
Wodę oczywiście musimy zagotować. Do szklanki wrzucamy kawałek laski cynamonu i torebkę z herbatą, zalewamy to wrzątkiem i zaparzamy. Wyciągamy torebkę herbaty i do szklanki wkładamy gruby plaster pomarańczy podzielony na 4 części, wkładamy plasterek cytrynki wyciągniętej z syropu rumowego i wlewamy 1 łyżeczkę wspomnianego syropu. Wszystko mieszamy i pijemy ciepłą, choć zimna też smakuje nieźle. W szklance dużo się dzieje, więc jak ktoś lubi tak jak ja pobawić się łyżeczką, można powyciskać pomarańczę, albo wyłowić ćwiarteczki tego owocu i po prostu zjeść :)
Ps. Możliwości komponowania tego typu herbaty jest mnóstwo! Do Dzieła Kochani!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Najbardziej zainteresowały mnie te cytrynki z rumem :) Ciekawy pomysł...
OdpowiedzUsuń