czerwca 26, 2015

Mousse au Chocolat z Likierem Kokosowym (mus czekoladowy)


Dziś chciałam Wam pokazać podrasowaną wersję pewnego musu, podanie idealne na przyjęcie. Kiedyś ten deser pokazałam Wam w szklanych pucharkach, w których również prezentuje się świetnie. Przed Wami Mousse au Chocolat! To jest wyjątkowy deser, nie ma potrzeby go słodzić, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i jest to nasz ulubiony deser. Deser obok, którego nie da się przejść obojętnie. Zawartość talerzy, które widzicie na zdjęciu wyżej zniknęła w przeciągu godziny. Przyznam się, ja też podjadałam, tak! Zwykle największą frajdę mam z przygotowania słodkości, a tu po prostu nie mogłam się powstrzymać :) 


Składniki na 4 pucharki lub kilkanaście takich malutkich foremek:
  • 100 g dobrej gatunkowo czekolady deserowej (gorzkiej)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego (użyłam Coconut Milk Canari)


DODATKOWO UŻYŁAM:
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • czekoladowe foremki mini
  • czekoladowe trójkąty białe
  • czekoladowe mikro krople mleczne mix

Wykonanie:
W pierwszej kolejności dokładnie myję jajka w gorącej wodzie i oddzielam białka od żółtek. Potem rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. W czasie kiedy czekolada rozpuszcza się ubijam białka z solą na sztywną pianę. Miskę z czekoladą zdejmuję z garnka, stawiam na blacie i mieszam szpatułką. Nie przerywając mieszania dodaję po jednym żółtku. Mieszam szpatułką. Nie przejmujcie się, bo w tym czasie masa będzie mocno gęstniała. Kochani, nie przejmujemy się i dalej mieszamy. Kiedy żółtka mam już wmieszane w czekoladę dodaję białka w trzech częściach. Nadal nie przerywam mieszania. W tym momencie masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję.


Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach na muffiny lub po prostu przelać do kieliszków lub pucharków. Ja musem wypełniłam czekoladowe foremki. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut, w tym czasie mus zgęstniał. Ubiłam 100 ml śmietanki kremówki z 1 łyżeczką cukru pudru i wycisnęłam kleksy z ubitej śmietany. Ozdobiłam białymi trójkątami i posypałam mikro kroplami czekoladowymi, które stały się moją ulubioną posypką :) No i co? Zjadamy albo czekamy na gości! 
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger