lipca 06, 2015

Lody Kokosowe - (bez jajek)


To są naprawdę rajskie lody. Miękkie, cudowne i kokosowe. Jeśli nie lubicie smaku kokosowego, to raczej nie zabierajcie się za nie, bo są mocno kokosowe i takie pyszne. Żałowałam potem, że zrobiłam tylko 500 ml, ale z dzieckiem uwielbiamy próbować nowe smaki, no dobra, ja lubię próbować :) Ale dzięki temu i syn poznaje nowe smaki, które stają się jego ulubionymi. Dlaczego z połowy porcji? Bo nie dajemy rady zjeść całego litra jednego smaku, to takie monotonne codziennie jeść ten sam smak lodów, jak wokół czeka tyle innych :) Za oknem upały, nic się nie chce, moje głowa jest zajęta myśleniem kiedy wyskoczę na trening, kiedy pojeżdżę na rowerze do utraty tchu, więc w domu robię wszystko na szybko. Źródło:  Moje Wypieki


Składniki na ok. 500 ml:


Wykonanie:
Mleko kokosowe, śmietankę i cukier umieściłam w rondelku i podgrzewałam na małym płomieniu do czasu rozpuszczenia się cukru, nie wolno doprowadzić do zagotowania. Potem zestawiłam rondelek, wsypałam wiórki kokosowe, wlałam likier i wymieszałam wszystko razem. Mieszankę wystudziłam i wstawiłam do lodówki na około 10 godzin. Po tym czasie mieszankę wlałam do maszyny do lodów i dalej postępowałam zgodnie z instrukcją mojego sprzętu (Biedronkowego zresztą :). Gotową masę lodową przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na całą noc. Gotowe lody podałam w czekoladowych salaterkach tulipanach ze sklepu Słodki Świat.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


11 komentarzy:

  1. Lody wyglądają obłędnie, spróbuję zrobić podobne. Czy wiesz może, jak zastąpić cukier w tym przepisie? Można dać go mniej? Pozdrawiam, www.mojegotowanieiblogowanie.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, użyj cukru trzcinowego, albo ksylitolu (brzozowego).

      Usuń
  2. Hej, nominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Bardzo gorąco zachęcam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, mamy z córką ochotę na takie kokoski :) mam tylko pytanie: nie ubijać dodatkowo masy przed włożeniem jej do maszynki? Maszyna do lodów to nasz najnowszy zakup i w większości przepisów jest wskazówka, żeby śmietanę ubić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Mam już za sobą kilkanaście przepisów na lody, w jednych kremówkę ubijałam, w innych nie. W tym przypadku, nie ma potrzeby ubijania kremówki.

      Usuń
    2. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) w takim razie zabieramy się do pracy :)

      Usuń
    3. To trzymam kciuki :) Będzie mi miło jeśli podzielisz się opinią po degustacji, a i zdjęcie lodów mile widziane, chętnie dołączę je do galerii czytelników na fan page`u bloga na portalu Facebook, ale to tylko jeśli tego chcesz ;)

      Usuń
    4. Witam ponownie, lody zakręcone i skosztowane, no i... niestety już wiemy, że nie lubimy lodów kokosowych, chociaż ogólnie kokosowe desery, ciasta, batoniki owszem :( wydaje mi się, że to wina mleczka kokosowego, zdecydowanie nie pasuje mi jego zapach i smak. Może sama śmietana i wiórki z likierem byłyby lepsze... No cóż, trzeba próbować różnych rzeczy i smaków ;) Bardzo dziękujemy za inspirację i kciuki :) będziemy eksperymentować dalej. Pozdrawiam. Iwona.

      Usuń
    5. My uwielbiamy mleczko kokosowe ....... :)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger