Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody kokosowej
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu akacjowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego)
- 1/2 łyżeczki herbaty Matcha
- 3 łyżki nasion Chia
- kilka łyżeczek masła migdałowego domowego
- jeden banan
- garść jagód
Wykonanie:
Mleko, wodę kokosową, syrop i herbatę Matcha zmiksowałam wszystko razem w blenderze. Mieszanką zalałam nasiona chia i przez pierwsze 15 minut co jakiś czas mieszałam nasiona z płynem. Potem miseczkę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na całą noc do lodówki. Rano nasiona były już napęczniałe i powstała gęsta galaterowata konsystencja. Gotowy pudding przełożyłam do szklanej miseczki do połowy wysokości, na to wyłożyłam plasterki banana, masło migdałowe i jagody, potem kolejna warstwa puddingu i znowu banany, masło migdałowe i jagody. Wszystko razem stworzyło fajne połączenie smaków. Po zjedzeniu takiej miseczki bardzo długo nie chciało mi się jeść, czułam się lekko i pełna energii, poważnie ;)
Jeśli nie masz lub nie lubisz wody kokosowej zamień na zwykłą wodę mineralną niegazowaną lub przegotowaną. Możesz mleko zamienić na migdałowe, owsiane, konopne czy sojowe.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)