Ciasto (forma 12x25 cm):
- masło do wysmarowania formy
- 190 g mąki pszennej + do posypania formy
- 2 łyżki świeżo startej skórki z grejpfruta
- 1/2 szklanki (100 g) białego cukru
- 1/2 szklanki (95 g) ciemnego cukru (jak nie masz użyj białego)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek (ja użyłam nierafinowany olej kokosowy)
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml soku z grejpfruta
- 1/3 szklanki (80 ml) maślanki lub jogurtu naturalnego
Syrop:
- 1 szklanka (120 g) cukru pudru
- 30 ml soku z grejpfruta
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Babkę przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Proponuję od razu wysmarować formę masłem. Ja użyłam niedużej formy do babki, a ze względu na ilość wgłębień jaki posiada ten wzór formy spryskałam ją olejem i oprószyłam mąką.
Ciasto. Do jednej miski wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do drugiej miseczki wlałam maślankę i sok z grejpfruta. Do trzeciej, w której zamierzałam przygotować ciasto wsypałam oba cukry, wrzuciłam świeżo startą skórkę i wymieszałam palcami rozcierając ją aby wydobyć więcej aromatu. Do cukru wbiłam oba jajka i miksowałam chwilę aby cukier się rozpuścił. Potem nie przerywając miksowania wlałam rozpuszczony olej kokosowy i dodawałam na przemian suche składniki z mokrymi kończąc na suchych. Ciasto wlałam do formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Jeśli zamierzasz piec w formie o podanych wyżej wymiarach piecz ok 45 minut. Ja piekłam w niezbyt wysokiej formie do babki i moja babka była gotowa po 30 minutach. Sprawdzaj stan wypieczenia babki metodą suchego patyczka.
Syrop. Korzystając z chwili kiedy babka piekła się w piekarniku przygotowałam syrop. Tu wystarczy wlać sok do rondelka, wsypać cukier i na niewielkim gazie podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Upieczoną babkę, lekko przestudzoną jeszcze w formie za pomocą wykałaczki porobiłam kilkanaście dziurek, następnie przy pomocy łyżeczki nasączyłam ciasto syropem. Dzięki tym dziurkom syrop ładnie wsiąkał w ciasto. Na końcu wyłożyłam ciasto na talerz.
Lukier. Wszystkie składniki należy wymieszać do konsystencji lukru i polać nim ciasto. Lukier zwykle mieszam robotem ręcznym z użyciem spiralnych końcówek. Miksuję na niewielkich obrotach. Ja pominęłam lukier, bo dla nas z lukrem byłoby już za słodko. Po prostu wolimy mniej słodkie babki :)
SMACZNEGO życzy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!