lipca 28, 2017

Najprostsze Placki z Cukinii


To najprostsze placki z cukinii, które możecie modyfikować do woli. Doprawić pod swoje kubki smakowe, dodać ulubione posiekane świeże zioła albo suszone. Dorzucić posiekaną cebulę albo czosnek, albo co Wam przyjdzie do głowy. Ja osobiście jestem w fazie plackowej i już w głowie klaruje mi się kolejny pomysł na placki. Ameryki plackami nie odkryłam i następnymi też nie odkryję, bo pewnie nie raz i nie dwa smażyliście te cukiniowe pyszności. Przepis i tak się wielu osobom przyda, tego jestem pewna. Przygotowałam dwa warianty placków, na mące pszennej i mące żytniej pełnoziarnistej. Różnica? Delikatna w smaku i podczas smażenia, te z żytniej są delikatniejsze. Co proponuję? Najpierw zrób te na mące pszennej, a potem kombinuj z żytnią.

 To są placki na mące pszennej

A tak wyglądają na mące żytniej

Składniki na około 10 szt:
  • średnia cukinia ok. 300 g (bez miąższu)
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej lub 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • pietruszka lub świeża mięta albo inne ulubione zioła
  • olej kokosowy rafinowany do smażenia 


Sposób przygotowania:
Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż na dwie połowy, wydrążyłam miąższ (łyżka do lodów świetnie się do tego nadaje jakby ktoś pytał), następnie starłam na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię posoliłam i odstawiłam na bok. Do miski wbiłam jajko, zmieliłam pieprz, dorzuciłam posiekane zioła i wsypałam mąkę. Zmiksowałam i tu ciasto zrobiło się gęste bardzo dlatego potrzebujemy kilka łyżek mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kiedy po dodaniu mleka uzyskałam odpowiednią gęstość ciasta dołożyłam do niego odciśniętą cukinię i porządnie wymieszałam łyżką. Smażyłam na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym, ale jak lubisz smażyć na innym oleju, śmiało ;) Ile smażyłam? Na tak zwane oko, ale nie dłużej niż 2 minuty na stronę.



Z czym podać? Z czym chcesz! Świetnie smakują z miętą podane z sosem tzatiki, pełnoziarniste z sosem do spaghetti, z sosem śmietanowo- maślanym i kurczakiem też rewelacja. Placki chyba ze wszystkimi dodatkami będą smakować świetnie! Ja uwielbiam!
SMACZNEGO życzy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger