Ten obiad zapadnie mi w pamięć na długo. Czasami na gotowanie czasu bywa mało, czasami mam takie chwile, kiedy nie chce mi się nic. Dnia, w którym powstały te roladki w kuchni pracy miałam. Roladki drobiowe wbrew pozorom nie wymagają zbyt wiele czasu, tylko cierpliwości troszkę zbyt więcej niż zwykle :) Wyszło pysznie, niebanalnie i ciekawie.
Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- chrzan z pigwą ETERNO
- grillowy rarytas ETERNO
Opcjonalnie:
Z piersi wykroiłam polędwiczki, które schowałam do lodówki (następnego dnia użyłam je do jajecznicy). Podzieliłam mięso na dwa osobne filety, które rozbiłam dość cienko tłuczkiem do mięsa. Wewnętrzną część posoliłam i posypałam świeżo zmielonym białym pieprzem. Następnie posmarowałam cienko chrzanem z pigwą, zwinęłam w długie ruloniki, które obsmażyłam z każdej strony bez tłuszczu na patelni grillowej. Obsmażone ułożyłam na folii aluminiowej, którą owinęłam każdą z roladek. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilkanaście minut. Pod koniec pieczenia odchyliłam folię i piekłam jeszcze kilka minut.
Roladki podałam z zapiekanymi ziołowymi ziemniaczkami i grillowym rarytasem Eterno. Co zawiera ten produkt? Morele, żurawinę, oliwki, kapary i papryczkę chili. Bardzo ciekawe połączenie smaków. W połączeniu z roladką wyszło idealnie!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)