Kolejne lody, tym razem jogurtowe. Jeśli nie lubicie mocno słodkich lodów, a uwielbiacie cytrynę tak jak ja, polecam. Jedyne co nie do końca mi się w nich podoba, to konsystencja, zamarzają na kamień i potrzebują więcej czasu poleżeć na blacie, aby móc uformować kulki, formowanie kulek przypomina skrobanie :), ale jak widać na załączonych obrazkach jest to wykonalne. Mi osobiście te lody smakowały, bo lubię jogurt naturalny, uwielbiam cytrynę i nie lubię słodkich lodów. Przepis pochodzi z Moje Wypieki.
Składniki na ok. 1 litr:
- 2 - 3 cytryny - wyciśnięty sok z cytryn
- 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietany kremówki
- 50 ml syropu limonkowego ETERNO (słoiczek Limonki w syropie)
- 100 g cukru pudru
Wykonanie:
Z cytryn wycisnęłam sok. Wszystkie składniki umieściłam w misce, wszystko zmiksowałam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Dobrze schłodzoną mieszankę wlałam do maszyny do lodów i potem już postępowałam zgodnie z instrukcją mojego modelu.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
/*na zdjęciu widać połączenie cytrynowych i sorbetu truskawkowego/