maja 29, 2015

Marynowany Ser Koryciński Swojski w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy


Ziołową wersję Marynowanego Sera Korycińskiego pokazałam Wam we wcześniejszym poście. Nie ograniczyłam się do jednej wersji smakowej, zrobiłam dwie :) Bo chciałam zamknąć w słoiku moje ulubione smaki: mięta i cytryna! Nie mogę się doczekać kiedy minie czas marynowania. Do słoika dorzuciłam też liście limonki Kaffir, które dodatkowo nadadzą cytrynowego aromatu. Już nawet wiem jaką sałatkę zrobię z użyciem tego sera..... nie mogę się doczekać!




Składniki:


Wykonanie:
Wspomniany ser kroimy w kostkę. Wielkość kostki zależy od naszych upodobań. W słoiku przekładamy ser warstwami liści mięty, skórki z cytryny, ziarenek pieprzu i listka limonki Kaffir. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek tak aby ser znajdował się pod poziomem oliwy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 dni. Jeśli po tym czasie zobaczycie, że oliwa lekko stężeje, nie martwcie się. Wystarczy słoik wyciągnąć z lodówki i postawić na blacie na kilkanaście minut.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger