maja 18, 2013

Placuszki z Ricotty z Bananami


Nic nowego, znowu szperałam w blogu Kwestia Smaku . Uwielbiam przepisy Asi. Lubię gotować potrawy nowe, takie które wpadną mi w oko. W lodówce leżał ser ricotta, w szafce syrop klonowy, a cynamon to ulubiona przyprawa mojego Alexa i tak padło na te placuszki. "Banany tak fajnie przeszły syropem i cynamonem Mamo" - słowa mojego syna :) Cóż dodać więcej...  zróbcie takie i podzielcie się wrażeniami :)


Składniki:
Suche:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mokre:
  • 250 g serka ricotta (można zastąpić jogurtem greckim)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka

  • 2 banany
  • syrop klonowy
  • cynamon


Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki oprócz mleka zmiksować w drugiej misce. Do zmiksowanych mokrych składników wsypać suche i zmiksować. Na końcu dolewać mleko. Powstała gęsta masa, którą wykładamy na rozgrzaną patelnię. Ciasto wykładamy po jednej łyżce, w miarę możliwości rozciągając ciasto na patelni. Po chwili na ciasto wciskamy plasterki banana. Smażymy około 2,5 minuty, drugą stronę krócej. Placuszki podajemy posypane cynamonem i polane syropem klonowym.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


5 komentarzy:

  1. Kocham wszystko z bananami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie puchatki! :) Muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet sobie nie chce wyobrażać jak wspaniale to smakuje..

    zapraszam na indyka w pomarańczach i na rozdanie :)
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki pulchniutkie ! mm pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ricotta i banany- cudne połączenie w pysznych placuszkach *-*

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger