lutego 11, 2014

Kruche Babeczki a`la Toffifee z Orzechami Macadamia


Każdy lubi Toffiefee. Ja też i to bardzo. Postanowiłam nie ograniczać się do samej masy karmelowej i czekolady. Puściłam wodze fantazji i upiekłam kruche babeczki z przepisu mojej mamy, w które wlałam masę toffi i czekoladę, oraz orzechy macadamia, które miałam okazję wypróbować dzięki uprzejmości firmy SKWORCU. Orzechy idealnie skomponowały się z całością. Warto je wypróbować.







Składniki na babeczki 12 sztuk:

  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
DODATKOWO
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 12 orzechów macadamia (ja użyłam podwójnej ilości, bo babeczki piekłam również z podwójnej porcji)
  • 8 kostek czekolady gorzkiej
  • 4 kostki czekolady mlecznej
  • posypka cukrowa - najlepiej taka własnej roboty


Wykonanie:
  • Kruche babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie schładzamy w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy rozwałkować, wyciąć kółka i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Babeczki piekę w 150-180 stopni. Czas pieczenia.....na oko, czyli patrzymy na kolor i ewentualnie sprawdzamy wykałaczką.
  • Masa toffi: Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godziny. Studzimy.
  • Czekolada: Obie czekolady roztapiamy na parze.
  • Babeczki napełniamy masą toffi, w którą wkładamy po jednym orzechu macadamia. Całość zalewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


 /*post zawiera lokowanie produktu/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger