Składniki na babeczki 12 sztuk:
- 120 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 surowe żółtka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 12 orzechów macadamia (ja użyłam podwójnej ilości, bo babeczki piekłam również z podwójnej porcji)
- 8 kostek czekolady gorzkiej
- 4 kostki czekolady mlecznej
- posypka cukrowa - najlepiej taka własnej roboty
- Kruche babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie schładzamy w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy rozwałkować, wyciąć kółka i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Babeczki piekę w 150-180 stopni. Czas pieczenia.....na oko, czyli patrzymy na kolor i ewentualnie sprawdzamy wykałaczką.
- Masa toffi: Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godziny. Studzimy.
- Czekolada: Obie czekolady roztapiamy na parze.
- Babeczki napełniamy masą toffi, w którą wkładamy po jednym orzechu macadamia. Całość zalewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową.
/*post zawiera lokowanie produktu/
Pyszne babeczki! Z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, uwielbiam toffifee ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMiło mi,że Wam się podoba mój pomysł :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) Lubię do Ciebie zaglądać, bo zawsze masz coś pysznego na stole :-))
OdpowiedzUsuńNie wiem ,czy już zapraszałam, ale zaproszę jeszcze raz najwyżej ;-)
Może weźmiesz udział w moim blogowym konkursie: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html ? Będzie mi bardzo miło :-)
Cieszę się bardzo, że Ci się u mnie podoba :) W ogóle bardzo się cieszę, że tak wiele i wielu do mnie zagląda :) Pozdrawiam serdecznie i przy okazji zapraszam do polubienia mojego fanpage`a na FB https://www.facebook.com/magdallenagotuje.
UsuńPs. Madziu, jak tylko znajdę chwilkę zatrzymam się u Ciebie na dłużej ;)
Pozdrawiam Serdecznie Wszystkich :*