maja 12, 2014

Młode Ziemniaczki Zapiekane z Ziołami, Cytryną i Czosnkiem


Cóż ja mogę napisać o tych ziemniaczkach? Zróbcie, spróbujcie i sami oceńcie. Dodałam do nich to wszystko co uwielbiam. U mnie w domu zniknęły w kilka minut :) Ziemniaczki te podałam z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie. Przepis własny.



Składniki:
  • 5 niedużych ziemniaków młodych
  • czosnek niedźwiedzi Skworcu
  • sól prowansalska Kamis
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione w łupinie
  • 3 małe ćwiartki cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 większe gałązki świeżego rozmarynu
  • olej rzepakowy Biooil

Wykonanie:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, około 1/2 cm. Do małej miseczki wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, wsypujemy czosnek niedźwiedzi i świeżo zmieloną sól prowansalską i mieszamy. Plastry ziemniaków obtaczamy w powstałej marynacie i układamy je na blaszce w taki sposób, aby każdy plaster opierał się na poprzednim plastrze. Między rzędami układamy ząbki czosnku w łupinie i ćwiartki cytryny. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku i rozmarynu. Blachę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Pod koniec pieczenia ściągamy folię z blaszki i dopiekamy już bez przykrycia.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger