maja 12, 2014

Sałatka Balkonowa


Sałatka stanowi uzupełnienie dania obiadowego, które stanowi Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Młodych Ziemniaczków Zapiekanych ze Świeżymi Ziołami, Cytryną i Czosnkiem. Dlaczego balkonowa? Dlatego, że wszystkie składniki tej sałatki oprócz ogórka i pomidora pochodzą z mojej balkonowej "grządki" :)


Składniki:
  • kilka listków sałaty masłowej
  • kilka listków mieszanki sałat
  • kilkanaście listków rukoli
  • 4 większe listki mięty pomarańczowej
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1/3 ogórka
  • 1 łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 
  • sól prowansalska Kamis
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis

Wykonanie:
Wszystkie warzywa płuczemy, osuszamy w ręczniku papierowym. Sałaty rwiemy na małe kawałeczki. Miętę, szczypior i dymkę siekamy. Ogórek kroimy w cienkie półksiężyce. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy w misce. W małej miseczce mieszamy olej słonecznikowy ze świeżo zmieloną solą prowansalską i duszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią mieszamy razem i tą mieszanką zalewamy nasze warzywa i mieszamy razem, aby olej z przyprawami pokrył wszystkie składniki sałatki.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger