listopada 12, 2014

Leśny Tort Improwizowany



Na ten tort pomysł powstawał w trakcie tworzenia. Nie miałam na niego pomysłu przed pieczeniem. Piekłam biszkopt i myślałam sobie, jakoś to będzie. Jedyne co wiedziałam, że chcę aby był obłożony krokantem pistacjowym Callebaut ze sklepu Patiserka. Dlaczego? Jubilatce bardzo posmakował ten krokant i chciałam sprawić jej przyjemność. Dodatkowo byłam ciekawa jak ten produkt sprawdzi się w tej roli. Wyszło ciekawie i smacznie. Biszkopt czekoladowy to biszkopt od W-Z z Moje Wypieki. Przepis wpisał się na stałe w moje słodkie menu.
Na koniec chciałabym podziękować firmie Glasmark, dzięki której miałam możliwość w piękny sposób zarówno zaprezentować jak i przetransportować ten tort, dzięki okrągłej desce ze szklanym kloszem - Dziękuję :)


 

BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 115 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g masła roztopionego

BISZKOPT:
  • Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :)
  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami.
  • Żółtka miksujemy z drygą połową cukru.
  • Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy szpatułką do połączenia się składników, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło i ponownie mieszamy.
  • Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.

MASA BUDYNIOWA MALINOWA:
  • 1 opakowanie budyniu malinowego na 3/4l mleka
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
MASA:
Do rondelka wlewamy mleko, zostawiając sobie 3/4 szklanki mleka. Do mleka wsypujemy cukier i gotujemy. W tym czasie mieszamy zawartość torebki w 3/4 szklanki mleka i wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy. Budyń wyjdzie nam gęsty. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą, tak aby ta dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń, dodajemy do skończenia się budyniu. 


DODATKI:

WYKONANIE:
Wystudzony biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. każdy blat nasączyłam mieszanką wody i domowej wiśniówki. Powidła z czarnej porzeczki i dżem z jeżyn włożyłam do rondelka i podgrzałam lekko, wszystko wymieszałam i powstałą mieszanką owocową posmarowałam pierwszy blat, przykryłam drugim i docisnęłam lekko. Drugi blat posmarowałam malinową masą budyniową, przykryłam trzecim blatem. Na koniec wierzch i boku tortu posmarowałam malinową masą budyniową. Boki obłożyłam krokantem pistacjowym, zrobiłam wzorki, wierzch posypałam Paillete Feuilletine, czyli takimi delikatnymi płatkami. Na koniec tort udekorowałam mrożonymi owocami, z racji tego, że sezon na świeże jeżyny i porzeczki już dawno mamy za sobą :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu - deska okrągła z kloszem Glasmark Krosno

7 komentarzy:

  1. Genialna improwizacja, z chęcią skusiłbym się na kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym zjadła:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale :)
    Ja się przy tortach boję improwizacji...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda,trochę się przy nim napracowałaś? Gratuluje pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale tu Cię zaskoczę, to była szybka akcja, naprawdę kilka chwil tylko :)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger